Ocjena advokata

Uprkos kritikama Evropske unije, poslanici pokreta Samoopredjeljenje izglasali su početkom ovog mjeseca u Skupštini novi za koji advokati kažu da "ruši" pravosudni sistem, prenosi Albanian post.

"Vlada i Skupština, sa tendencijom programa reformi u pravosuđu, ruše pravosudni sistem, čak i krhak kakav mi imamo", rekao je advokat Anton Nreqaj za Albanian post.

Dodaje da smatra da ga predsjednica Kosova Vjosa Osmani neće potpisati.

"Želim da vjerujem da predsjednik zemlje neće morati da potpisuje ovaj zakon kao takav i da ga vraća Skupštini. Ovakav postupak predsjednika bi se pozitivno odrazio kao nekoga ko je čuvar demokratije i ustavnog poretka", dodao je.

Nreqaj je apelovao da Vlada i Skupština Kosova ne smeju da ignorišu insistiranje međunarodnih predstavnika i civilnog društva sa jedinim zahtevom da se sačuva i ne naruši nezavisnost pravosudnog sistema.

Za bivšeg generalnog sekretara u Ministarstvu pravde Ardijana Bajraktarija, nedostatak refleksije u vezi sa zahtjevima i preporukama organizacija, uključujući i kancelariju EU, je "za žaljenje" zbog činjenice da nerijetko proističu iz zakona u nesaglasnosti sa Ustavom.

"Po pitanju izrade i usvajanja zakona pristup mora da se promjeni. Dakle, transparentan, sveobuhvatan i refleksivan pristup bi u velikoj meri doprineo poboljšanju kvaliteta zakona i manjem broju zakona koji su proglašeni protivustavnim", naglasio je Barjaktari.

Prema njegovim riječima, zahtjevi kancelarije EU mogu se lako riješiti jer je jedan od njih bio da se revidirani nacrt ponovo pošalje Venecijanskoj komisiji, kako bi se uvjerile da su sve preporuke uključene.

Tužilački savjet Kosova reagovao je nakon usvajanja Zakona o KPK, pošto je prema ovoj instituciji Vlada u kontinuitetu ignorisala i odbijala komentare, sugestije i prijedloge delegiranih predstavnika KPK u radnim grupama koje je formirao KPK.

Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova podneli su Ustavnom sudu Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije (KPM) i Zakon o Tužilačkom savjetu (KPK).

Izvor: Kosovo Online/Albanian post