“Raskrinkavanje”!?

Osnivač portala iz BiH “Raskrinkavanje” Darko Brkan izjavio je da je Slobodna Bosna “proizvođač” dezinformacija uključujući i posljednju, koju je objavio RTK, da Srbija finansira dva medija sa Kosova, Periskop i Nacionale i da ga ne bi začudilo da je u sve bila uključena i Vlada Kosova.

„Slobodna Bosna je veliki proizvođač raznih medijskih manipulacija, ne bih rekao da je u vrhu onih koji proizvode dezinformacije, ali objavljivanje dezinformacija je njihova specijalnost. Ali nije da oni sami proizvode dezinformacije jer oni nisu lideri proizvodnje dezinformacija, već njihovog objavljivanja, to da“, kazao je Brkan za Nacionale.

On nije isključio mogućnost da je "Slobodna Bosna" plasirala dezinformaciju koju je dobila iz Vlade Kosova.

„Ovo je takođe uobičajen način postavljanja (sastavljanja) dezinformacija. Mi ovdje u regionu smo to često viđali, gdje politički akteri iz jedne zemlje, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, skupljaju informacije u drugoj državi i distribuiraju ih u svojim zemljama i tako kasnije tu vijest tvrde da je vjerodostojna, jer kada vijest dođe iz druge zemlje, to izgleda vjerodostojnije od objavljivanja u svojoj zemlji“, naveo je Brkan.

Pozivajući se na istraživanje portala “Raskrinkavanje”, Nacionale tvrdi da “Slobodna Bosna" puni stranice lažnim vijestima, manipulacijama činjenicama i dezinfromacijama.

Platforma “Raskrinkavanje” je 12. marta 2020. godine navela da najviše lažnih vijesti u regionu objavljuju “Slobodna Bosna”, “Alo” i “Originalno” zbog čega ih je svrstala u kategoriju “crvena zastava”.

Nacionale iznosi podatak da je "Slobodna Bosna" samo u ovoj godini objavila 63 dezinformacije, 44 manipulacije činjenicama i 15 lažnih vesti.

Samo četiri godine ranije u "Slobodnoj Bosni" je objavljeno 23 članka iz oblasti “pseudonauke i teorija zavere”, 36 tekstova koji su bili dezinformacije i 12 članaka u kojima se manipulisalo činjenicama.

Osnivač “Raskrinkavanja”, platforme koja je u Bosni i Hercegovini dobila sertifikat Meta i podršku članova Evropske mreže za provjeru činjenice kaže da je riječ o upitnim i neproverenim sadržajima koji se plasiraju u “Slobodnoj Bosni”.

"Proizvoljne dezinformacije, neprovjerene, zbog senzacionalizma upitni sadržaji u smislu pouzdanosti. Sve će da urade samo da prežive”, kazao je Brkan.

On je dodao da se ovaj medij bavi i fabrikovanjem tuđih tekstova.

„Moja procjena bi bila da će uglavnom imati članke koji su upitni u smislu vjerodostojnosti, ali više senzacionalistički koriste nepotvrđene izvore. Kopiraj tekstove iz drugih izvora i uglavnom objavljuje senzacionalno za što više klikova“, kaže Brkan.

On je dodao da je veoma česta praksa svesno objavljivanje dezinformacija.

„Ovo je vrlo česta praksa u bh. medijima gdje se navodno dobije izvor koji da informaciju. Obično od različiti ljudi skupljaju različite dezinformacije. A to je sasvim uobičajeno za unutrašnja politička pitanja u Bosni i Hercegovini, političke glasine ili neprovjereni i nevjerodostojni izvori i bez ikakvih činjenica i dokaza se objavljuju kao ekskluzivne priče. Ovo je veoma uobičajeno ovdje. Nije isključena “Slobodna Bosna”, radili su to ranije kao i mnogi drugi mediji”, rekao je Brkan.

Izvor: Nacionale/Kosovoonline