Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti nazvao je nepravednom odluku Savjeta Evropske unije da ukine vizni režim Srbima sa Kosova koji posjeduju srpske pasoše rekavši da je to štetno i obeshrabrujuće za njihovu integraciju, piše Koha.

"Smatram to nepravednim, štetnim i obeshrabrujućim za integraciju Srba. Međutim, država Kosovo, naša demokratska i nezavisna republika, ojačala je svoj pasoš i mi nemamo velike mogućnosti da utičemo na odluke Brisela”, rekao je Kurti novinarima prilikom otvaranja renovirane Klinike za kardiohirurgiju.

Kurti je odbio da odgovori na novinarsko pitanje o ubistvu Fatona Hajrizija uz obrazloženje da time treba da se bave resorna ministarstva, a ne on kao premijer, piše Reporteri.

Kurti je istakao da ne može da radi posao ministra, jer kao premijer ima puno posla.

"Naša dva ministarstva, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo pravde, vode ovaj slučaj. Ne treba da radim njihov posao jer imam puno posla kao premijer”, rekao je Kurti novinarima.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je da su srpske vlasti poslale otiske prstiju ubijene osobe, koji su zajedno sa Hajrizijevim otiscima prosljeđeni Agenciji za forenziku Kosova.

Nakon poređenja, Uprava za međunarodnu policijsku saradnju je dobila potvrdu da ovi tragovi pripadaju Hajriziju.

Izvor: Kosovo Online/Koha/Reporteri