Izgubljen kredibilitet

Bivši ambasador Kosova i nekadašnji glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi rekao je da je odluka EU o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša odraz stava Kosova prema zapadnim zemljama.

"Kosovo je izgubilo svaki kredibilitet u EU. To se čita u formi da Kosovo nije uspjelo da dovoljno integriše srpsku zajednicu", rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima, Vlada je trebalo da saopšti broj Srba koji imaju kosovske pasoše.

Arifi je rekao da odnosi Kosova sa međunarodnim partnerima nikada nisu bili gori. Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Arifi je istakao da bi vještina svake vlade bila da napravi nacrt statuta koji prihvataju SAD, čime bi se smanjila šteta.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, Arifi se fokusirao na izjave ministarke pravde Albulene Haxhiu o pravosudnom sistemu, ali i bezbjednosti u kosovskim zatvorima.

Arifi ocijenjuje kao nenormalno to što je Haxhiu davala izjavu tužilaštva i njenu nesposobnost da artikuliše i argumentuje optužbe.

"Ministar sebe smatra vrhovnim organom, koji odlučuje šta je dobro, a šta loše. Koja odluka sudova je dobra, a koja loša", rekao je Arifi.

Istakao je da se njena izjava u vezi sa bekstvima iz zatvora ne može tumačiti drugačije nego kao optužba da su kosovski zatvori pod uticajem države Srbije. To, prema njegovim riječima, nije dobra praksa i ne služi vladavini prava.

Arifi je rekao da je najozbiljniji dio izjave ministra Haxhiu da je njen rad ometalo Tužilaštvo.

"Objava rata Tužilaštvu i napad na njega na ovaj način nije demokratska praksa koja se dešava ni u jednoj zemlji", izjavio je Arifi.

Podsmetio je na pismo Vjose Osmani, Albina Kurtija i Glauka Konjufce upućene Savjetu Evrope, u kome su se obavezali da neće biti mješanja u pravosudni sistem.