Ministarstvo spoljnih poslova Kosova završilo je nacrt zakona o službi u inostranstvu, koji predviđa uspostavljanje pozicije "diplomatskog inspektora", koji će vršiti uvid u zvanična dokumenta i intervjuisati osoblje diplomatskih misija. Predstavnici organizacija civilnog društva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti političke zloupotrebe kroz ovu funkciju, bilo za razriješenje ili promjenu položaja u službi u inostranstvu, prenosi Koha.

Mjesto "diplomatskog inspektora" je među mnogim izmjenama koje Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore namjerava da unese u novi Zakon o službi u inostranstvu. U zakonu, koji je usvojen u godini kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, nije bilo takvog stava za koji su organizacije civilnog društva izrazile zabrinutost.

Postoji nekoliko zadataka koji su dodjeljeni toj funkciji.

"Dužnosti diplomatskog inspektora su da vrši pregled objekata i rada misija Republike Kosovo; vrši pregled službenih dokumenata, registra i arhiva misija Republike Kosovo; intervjuiše osoblje misije Republike Kosovo za potrebe inspekcije; savjetuje ministra i generalnog sekretara u vezi efektivnosti i efikasnosti rada misija Republike Kosovo i profesionalne etike zaposlenih u misiji; preporučuje ministru i generalnom sekretaru da preduzmu potrebne mjere u slučaju da utvrdi kršenje zakona ili loše upravljanje u misiji Republike Kosovo; obavlja i druge poslove u skladu sa važećom zakonskom regulativom", stoji u članu 11. Nacrta zakona.

Djelokrug "diplomatskog inspektora" je veoma širok i ne postoje definisane zakonske granice za koje je izražena zabrinutost da bi se mogao zloupotrebiti u praksi.

Grupa za pravno-političke studije (GLPS) je među organizacijama koje su podnele komentare na zakon prema kojima bez jasnog definisanja kriterijuma za izbor i ovlašćenje u praksi može doći do nejasnoća ili zloupotrebe ovlašćenja.

U toj organizaciji smatraju da se to najčešće može iskazati kada dođe do smjene ministara, ali i u normalnim okolnostima u slučajevima kada diplomatsko osoblje ne odgovara ministru.

Naser Shamolli, istraživač u ovoj organizaciji, kazao je da zakonska ograničenja nisu precizirana, da je obim same inspekcije nejasan, a da se prilikom uvođenja novih mehanizama ovaj element mora uzeti u obzir.

Prijedlogom zakona definisano je i formiranje "Savjeta za spoljnu politiku", koji na osnovu zadataka koji su opisani članovima ovog tijela, nemaju velike razlike sa onima opisanim političkim savjetnicima u kabinetu ministra.

Što se tiče "imuniteta" diplomata, nacrt zakona predviđa da se on može ukloniti posebnom odlukom ministra, a aranžman se takođe smatra problematičnim, jer se može zloupotrebiti u praksi.

Pošto su imuniteti i privilegije garantovani međunarodnim pravom i međusobnim dogovorom između države Kosovo i države domaćina i ovaj aranžman postaje problematičan i u praksi se zloupotrebljava od strane dnevne politike, komentar je GLPS-a o ovom članku.

Primjedbe su date i na član 34 u Kriterijumima za prijem karijernog diplomate. Između ostalog, navodi se da ne bi trebalo da postoje rodbinske veze do drugog stepena sa osobljem Ministarstva.

"Veoma restriktivno, s druge strane, nije definisano da li drugi stepen znači direktan ili indirektan. Nije definisano šta znači osoblje ministarstva", komentar je GLPS-a na ovaj tekst.

Sa izmjenama, diplomatama je omogućeno da rade i nakon penzionisanja, ali upozorenje GLPS-a je da treba preispitati u kom svojstvu penzioneri mogu biti angažovani jer ne mogu da imaju redovan radni odnos.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije nagovjestilo da li će primjedbe uzeti u obzir prije nego što Vlada usvoji konačni nacrt zakona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore