Pojavila se velika sumnja u zloupotrebu budžeta namjenjenog teškim bolesnicima. Neke bolnice u inostranstvu odbijale su račune koje su pacijenti podneli Fondu zdravstvenog osiguranja. Čini se da su takve fakture, za koje se sumnja da su lažne, izdale bolnice u različitim zemljama, uključujući Kinu, piše Koha.

Nova istraga koju je pokrenulo državno tužilaštvo, a na koju je signaliziralo Ministarstvo zdravlja, ukazuje na sumnje da su Fondu zdravstvenog osiguranja prezentovani falsifikovani računi, čime su opravdane usluge koje nikada nisu nuđene u bolnicama u inostranstvu.

U istražnim dokumentima do kojih je došla Koha, pokazuje se da su neke bolnice demantovale Fondu zdravstvenog osiguranja da su izdavale takve račune.

Bolnica negirala

Dokument za koji se sumnja da je lažan, a koji se vodi kao da pripada bolnici „Acibadem Sistina“ je od 22. februara 2023. godine. Bolnica je negirala Ministarstvu da je izdala ovaj dokument u vrednosti od preko 30.000 eura.

„Izjavu koju ste priložili na naš mejl, nije izdala naša klinika. Pacijent čije je ime na računu bio je u našoj klinici jednom 2020. godine“, saopštili su iz bolnice „Acibadem Sistina“.

A u drugom slučaju, Fond zdravstvenog osiguranja je od iste bolnice zatražio potvrdu računa za 11 pacijenata. Bolnica je dala potvrdu samo za dva slučaja.

„Iz svih računa koje ste nam poslali možemo potvrditi da ih je naša bolnica izdala samo za dva pacijenta“, rekli su iz "Acibadem Sistina".

Finansijska vrijednost računa koji su poslati ovoj bolnici na potvrdu je oko pola miliona eura.

Fond zdravstvenog osiguranja dostavio je i profile tri pacijenta koji su rekli da su se liječili u Klinici KBC Zagreb.

Međutim, iz klinike su rekli da su računi lažni.

„U skladu sa vašim zahtjevom, potvrđujemo da su za tri pacijenta računi netačni-lažni“, saopštio je KBC Zagreb.

Dva ova računa su iz 2024. i jedan iz 2023. godine. Vrijednost sva tri premašuje iznos od 110 hiljada eura.

Sumnjivi računi iz drugih zemalja

Postoje i sumnjivi računi koje su u Fond otišle iz Kine, Njemačke, Turske i drugih zemalja. Još se ne zna ko ih je izdao, a ne zna se ni da li ima veze sa bolnicama čiji je naziv korišćen ili je cijela šema falsifikat.

U državnom tužilaštvu je nezvanično potvrđeno da su dobili spisak od Ministarstva zdravlja i da su počeli da rade na njemu.

A u istražnom dokumentu se navodi da je Ministarstvo zdravlja zatražilo da se ovaj slučaj dodatno ispita, Ministarstvo nema druga ovlašćenja, osim da utvrdi sumnje u falsifikat.

„U fazi provjere ovih računa, fond je identifikovao set računa koji su, po svoj prilici, falsifikovani, jer institucije koje bi trebalo da su ih izdale nisu potvrdile autentičnost dokumenata“, navodi se u dokumentu o stanju istrage.

Nakon istrage 2022. godine, Koha je u nizu tekstova izvestila o slabom lancu kontrole računa, jer neke bolnice nisu davale povratne informacije Fondu, za pacijente čiji su troškovi liječenja bili pokriveni iz državnog budžeta.

Izvor: Koha/Kossev