U izvještaju revizorske službe Kosova za kompaniju Trepča navodi se veliki broj nepravilnosti, među kojima je i neprijavljivanje oko pola miliona eura dobijenih prodajom rude.

Sadašnje rukovodstvo je optužilo svoje prethodnike i najavilo da će sarađivati sa Tužilaštvom.

Radnik Trepče dobio je 7.657 eura više od plate, pokazuje jedan od brojnih nalaza koje je Državna revizorska služba (ZKA) navela u posljednjem izvještaju o metalurškom gigantu.

ZKA je dala suprotno mišljenje o Trepči, što znači da je tokom revizije utvrdila mnoge povrede i da su one materijalne i rasprostranjene.

Ovo javno preduzeće, prema riječima eksternog revizora, nije pravilno prijavilo skoro pola miliona, kao ni dobit od prodaje rude.

„Kompanija je u bilansu uspjeha prikazala prihod od prodaje koncentrata olova i cinka. U računovodstvu nije evidentirao cjelokupnu vrijednost po jedinstvenoj carinskoj ispravi, potcjenjujući prihod od 452.890 eura“, navodi se u izvještaju.

Takođe, kao problem Revizorska služba je identifikovala raspodjelu bez pravnog osnova nekih penzija u vrijednosti od preko 70 hiljada eura.

„Preduzeće je tokom 2023. godine vršilo isplate na ime prijevremenih penzija, za prosječno 288 lica u ukupnoj vrijednosti od 70.550 evra, na osnovu odluke uprave iz 2006. godine. Odlukom je precizirano da penzioneri ovo pravo uživaju do izrade nacrta zakona. Tražili smo dodatna pojašnjenja, ali kompanija nije uspjela da dokaže pravni osnov za ove isplate“, ističe se u izvještaju ZKA.

KOHA je poslala pitanja kompaniji Trepča, od čijeg rukovodstva su zatražene informacije o nalazima revizora i preduzetim radnjama u vezi sa njima. Kao odgovor, odgovornost je stavljena na prethodno rukovodstvo i dato upozorenje da se prekršaji otklone u tužilaštvu.

„Izvještaj ZKA je o nalazima iz 2023. godine i pravno nemamo nikakvu odgovornost, međutim, sarađujemo sa kancelarijom ZKA po svim pitanjima koja se nalaze u izvještaju i rješavaćemo ih korektno i profesionalno. Blisko ćemo sarađivati sa organom gonjenja-tužilaštvom kako bi svi koji su zloupotrebili javni novac izašli pred sud“, navodi se u pisanom odgovoru preduzeća Trepča.

Direktorka ZKA Vlora Shpanca je u saopštenju krajem prošlog mjeseca rekla da će Odjeljenje za pravne poslove i borbu protiv prevara tokom septembra analizirati svaki izvještaj, uključujući i onu o Trepči, i obavjestiti tužilaštvo o utvrđenim prekršajima.

Izvor: Koha/Kossev