Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj izjavio je da je ukidanje viznog režima za građane Kosova sa pasošima Koordinacione uprave Srbije "težak udarac suverenitetu Kosova", prenosi Gazeta Blic.

"Unutrašnji suverenitet služi samo za populizam, dok EU vidi Kosovo kao ekvivalent nelegalnom, autonomnom entitetu Srbije na Kosovu. Štaviše, ovo je ozbiljan simptom koji nagoveštava ZSO", rekao je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, odluka pokazuje da je proces dijaloga sa ZSO samo napredovao ka svojoj finalizaciji, suočavajući Kosovo sa "beskrajnim i smiješnim uslovima", koji su poslužili da se održi slaba pozicija u dijalogu.

Za ovakvu situaciju, smatra, odgovorna je Vlada Kosova, jer nije uspjela da obezbjedi dobrobit svih građana, dodatno produbljujući razlike u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi.

"Sloboda kretanja pripada svakom građaninu i to bi trebalo da bude princip koji upravlja našim životima. Štaviše, građani se ne usuđuju da trpe populističku politiku zbog svoje etničke pripadnosti. Pitanje o kome ovdje razgovaramo je upravo sve veće slabljenje mogućnosti za mir", rekao je on.

On je istakao da takvi "paralelizmi", u pravnom smislu, samo formalizuju ZSO prije njenog "konačnog krunisanja".

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic