Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci izjavio je da je neophodno da Kosovske bezbjednosne snage (KBS) posjeduju najmanje jedan helikopter, zbog čega se vode razgovori sa Ambasadom SAD i američkim Ministarstvom odbrane u vezi sa nabavkom jedne letelice, posebno za potrebe traganja i spasavanja, i za evakuacije povređenih, prenosi Dukađini.

"U okviru strukture KBS-a, predviđeni su i helikopteri. Razgovaramo sa Ambasadom SAD, sa Ministarstvom odbrane. Helikopteri su dio treće faze tranzicije, jedan od neophodnih sredstava, barem za podršku civilnim vlastima. Poslije ukrajinskog rata, format se promjenio. Helikopteri nemaju borbeni učinak koji su imali u prošlosti, ali su važni posebno za traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju", rekao je Maqedonci.

Povodom spekulacija da "terorističke i paravojne grupe sprovode pripreme u blizini granice sa Kosovom", Maqedonci kaže da je to "uznemiravajuće" ali da, prema njegovim riječima, Kosovo ima kapaciteta za odbranu i da su institucije spremne da održe red i očuvaju suverenitet.

Maqedonci je istakao da su takve grupe prije događaja 24. septembra u Banjskoj onemogućavale punu suverenost i plašile građane sjevera Kosova.

Navodi da je bacanje eksplozivne naprave u jezero Gazivode teroristički akt.

"Nesumnjivo je da je bacanje ručne bombe ili nekog eksploziva teroristički akt sa ciljem zastrašivanja i destabilizacije. Cilj je da se sjever destabilizuje, a građani uplaše, bez obzira na etničku pripadnost", naveo je Maqedonci.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukagjini