Savjetnik Vjose Osmani

Savjetnik za medije predsjednice Vjose Osmani Bekim Kupina kaže da je odluka EU o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova pravno neprimjenjiva i da Kosovo ne preuzima nikakvu pravnu i političku odgovornost.

"Odluka EU je pravno neprimjenjiva, tako da Kosovo ne može da snosi pravnu i političku odgovornost", podvukao je Kupina.

On je ocjenio da legitimizacija pasoša od strane EU sabotira proces integracije srpske zajednice na Kosovu.

"Legitimizacija pasoša od strane EU sabotira proces integracije srpske zajednice na Kosovu, a posebno u periodu kada je veliki broj građana srpske nacionalnosti na Kosovu dobio kosovski pasoš. Takođe, ova odluka negativno utiče na stepen vladavine prava na cijelom Kosovu i na sve njegove građane”, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Dodaju da ova odluka šteti građanima, Kosovu i njegovom multietničkom karakteru, kao i samoj EU.

„Kosovo ne preuzima nikakvu odgovornost za prekršaje koje nosioci ovih nezakonitih dokumenata mogu počiniti u šengenskoj zoni. Štaviše, odluka EU podržava nelegalne strukture i prisustvo Srbije na Kosovu i protivreči se Ustavu i zakonima Kosova, kao i sopstvenim standardima EU u oblasti vladavine prava. Kosovo uopšte nije konsultovano o ovoj odluci, iako su naše institucije u više navrata slale naše argumente zašto je ova odluka štetna”, navodi se dalje u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online