Kraj politici smirivanja Srbije

Američki profesor na Univerzitetu John Hopkins Daniel Serwer komentarišući kandidaturu Kamale Harris za predsjednika Amerike i njen uticaj na Balkanu, kazao je da bi njoj Kosovo moglo da liči na Tajvan ili Ukrajinu, što znači da bi ga trebalo štiti od "teritorijalnih pretenzija bivšeg suverena".

Serwer ukazuje da je Kamala Harris snažan pristalica borbe Ukrajine protiv ruske okupacije, te da bi voljela da Kijev pobjedi, a Moskva izgubi, pa će se takav stav vjerovatno prenjeti i na Balkan.

"Harris je stroga prema Kini. Kosovo može izgledati kao Tajvan i Ukrajina. To znači da ga mora njegovati i štititi od teritorijalnih pretenzija od strane bivšeg suverena. Malo je vjerovatno da će biti za Zajednicu opština sa srpskom većinom ili autonomiju Republike Srpske. Trebalo bi je rano i često savjetovati da su i jedno i drugo loše ideje", naveo je Serwer.

Dodao je da će kampanja i izbori ove jeseni u SAD uglavnom biti usmjereni na očuvanje liberalne demokratije, što je demokratija zasnovana na jednakim individualnim pravima zaštićenim vladavinom zakona. Oni koji žele podršku njene administracije moraju biti dosljedni ovom cilju. Etnički separatisti treba da se čuvaju.

"Bidenova administracija je usvojila politiku smirivanja Srbije. Međutim, nema razloga zašto bi Haris to nastavila. Predsjednik Vučić je usmjerio Beograd na istok, svrstavajući se sa Kinom, Rusijom i drugim autokratijama, uključujući Azerbejdžan i Mađarsku. Srpske isporuke municije u Ukrajinu vrijede nešto, ali će vjerovatno stići iz ekonomskih razloga. Ublažavanje očigledno nije uspjelo. Vrijeme je za tešku ljubav. To je nešto što će Kamalin jak temperament smatrati prihvatljivim", dodao je Serwer.