Otisci prstiju

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je u ponedjeljak da je potvrđeno da je državljanin Kosova Faton Hajrizi osoba koju su srpske vlasti ubile 19. jula.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su vlasti Srbije 22. jula poslale otiske prstiju jedne osobe kosovskim vlastima i da su isti otisci, zajedno sa Hajrizijevim otiscima prstiju, poslati na ispitivanje Kosovskoj agenciji za forenziku.

"Posle poređenja, Uprava za međunarodnu policijsku saradnju – ILECU Policije Kosova dobila je odgovor da ti otisci pripadaju građaninu prijavljenom kao ubijenom Fatonu Hajriziju“, navodi se u saopštenju.

Hajrizi, koji je pobegao iz zatvora na Kosovu, prema navodima srpskih vlasti, u Srbiji je ubio je jednog policajca i ranio drugog u ranim satima 18. jula u Loznici, gradu na zapadu Srbije.

Nakon što je 19. jula Srbija saopštila da je Hajrizi ubijen, kosovske vlasti su tražile da se potvrdi identitet ubijenog.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je policija "likvidirala" osumnjičenog za ubistvo policaja u mestu Banja Koviljača, blizu granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni krio blizu reke Drine, tražeći način da je pređe.

Srbija je tražila da Nemačka izruči Fatonovog brata Artana Hajrizija pošto su u automobilu u kojem je bila osoba osumnjičena za ubistvo policajca pronađena dokumenta na njegovo ime.

Hajrizi se sumnjiči da je putovao Srbijom s dokumentima svog brata. Artan Hajrizi se pojavio pred vlastima u Nemačkoj – gde živi – i rekao da mu je brat Fatoni ukrao pasoš u Nemačkoj. Međutim, nije potvrđeno da li je Faton bio u Nemačkoj.