VLADA CRNE GORE

Bošnjačka stranka (BS) odlučila je danas da zajedno sa srpskim i proruskim strankama uđe u Vladu Crne Gore. Među njima najviše je sporna Nova srpska demokratija (NSD), koju predvodi Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Mandić je kao lider nekadašnjeg Demokratskog fronta, a danas NSD-a i šire koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čini i Demokratska narodna partija (DNP), bio jedan od onih koji je srušio vlast Mila Đukanovića, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, koja je mjesecima organizovala litije i protestne skupove.

Mandić je bio optužen za pokušaj nasilnog rušenja vlasti uoči prijema Crne Gore u NATO 2016. godine. Viši sud u Podgorici ga je nedavno oslobodio odgovornosti.

Kako su objavili crnogorski mediji, rekonstruisanu vladu činit će Pokret Evropa sad (PES), koji predvodi premijer Milojko Spajić, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alternativa, Mandićeva NSD, DNP i Bošnjačka stranka.

Vijesti.me su objavile da je uslov da BS uđe u vlast bio raskid koalicije sa DPS-om u Bijelom Polju.

Potpredsjednica crnogorskog SDP-a Amina Cikotić oglasila se odmah nakon odluke BS na svom X profilu i uputila oštru kritiku.

"Bošnjačka stranka odlučila je da uđe u vladu i podrži 'evropske' politike Andrije Mandića i zauzvrat dobije izmišljene resore. Jer, ništa ne kaže 'zaštita nacionalnih interesa' kao broj zauzetih fotelja bez ikakvog principa. Fali samo još ministarstvo za odvikavanje od fotelja i političke rehabilitacije", kazala je Cikotić.

Šef kabineta predsjednika Bošnjačke stranke Izet Ćorović za Klix.ba je prokomentarisao odluku da BS uđe u koaliciju s Mandićevom strankom, kazavši da zapravo dobijaju vrlo važan resor - Ministarstvo vanjskih poslova.

"Što se tiče kritika, ovo je politika i njih mora biti, na njima se ubiru politički poeni. Treba ipak sačekati da sud o ovome daju građani na narednim izborima i to će biti najbolja i jedina relevantna ocjena ovog postupka. Važno je da je odluka donesena samostalno i jedinstveno. Da je Glavni odbor stao uz viziju predsjednika BS Ervina Ibrahimovića i cijelo rukovodstvo stranke", kazao je Ćorović.

Bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore u trenutku kada je ova država dobila nezavisnost Miodrag Vlahović kritikovao je liderstvo Bošnjačke stranke, nazvavši to "nivelacijom terena", odnosno eliminacijom svega što može smetati političkoj, kulturnoj i ekonomskoj eutanaziji Crne Gore. Kritiku je uputio prije nego je BS donijela konačnu odluku.

"Danas čekamo da vodstvo Bošnjačke stranke ubijedi sopstveni Glavni odbor da je njihov ulazak u nivelisanu 44. Vladu dobar za naš Sjever i za priznavanje crnogorskih vozačkih dozvola u Njemačkoj, na primjer. I iz mnogih drugih strateških razloga, uključujući i onaj centralni, da ulazak nacionalne partije crnogorskih Bošnjaka treba da ublaži politički i civilizacijski pad naše zemlje zbog činjenice da u izvršnu vlast u Crnoj Gori ulaze sljedbenici i promoteri ekstremnih naci-šovinističkih ideja, negatori starih i novih genocida i pogroma Muslimana i ostalih koje je stigla četnička kama, i u Drugom i u najnovijim ratovima. Bošnjački političari kao zakrpa na novočetničkoj dolami!", napisao je Vlahović u autorskoj kolumni napisanoj za portal Skala radija.

Smatra da se stvara politička platforma i projekat u kojoj će uzde držati naci-šovinisti, vezani za Beograd i Moskvu.

"Pred Crnom Gorom su, dakle, odlučni mjeseci. Rekonstrukcija Spajićevog kabineta je tačka sa koje nema povratka", zaključio je Vlahović.

Osim njih dvoje, kritike su uputili i mnogi drugi političari, ali i građani, s obzirom na to da se već dva dana "šuška" o ulasku u vlast Bošnjačke stranke, a što je u javnosti odmah dočekano "na nož".