Sloboda kretanja

Savjet EU doneo je danas odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosava, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU.

Današnjim usvajanjem od strane Savjeta EU se završava zakonodavni proces. Čim uredba stupi na snagu, što će se desiti 20 dana od dana objavljivanja u Službenom listu EU, počeće da se primjenjuje u svim državama članicama EU.

„Savjet je usvojio uredbu kojom se obezbjeđuje da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukidanjem isključenja koje je ranije važilo za nosioce srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije“, navodi se u saopštenju za štampu izdatom po završetku sastanka.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predložila ukidanje viza za građane Kosova koji posjeduju samo dokumenta izdata od strane srpskih vlasti. Ovaj prijedlog je došao u svijetlu ukidanja viznog režima za građane Kosova, čime su nosioci srpskih pasoša na Kosovu ostali jedini građani u regionu Zapadnog Balkana bez slobode kretanja u Šengen zoni.

Ovaj prijedlog naišao je na kritike Vlade Kosova, koja je smatrala da EU na ovaj način negativno utiče na proces integracije Srba sa Kosova.

Naime, od decembra 2009. godine, nosioci srpskih biometrijskih pasoša bili su izuzeti od obavezne vize kada putuju u šengenski prostor. Jedna kategorija nosilaca pasoša Srbije tada je bila isključena iz izuzeća od viznog režima, odnosno nosioci pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije u Beogradu.

Komisija je 16. novembra 2023. objavila prijedlog da se ovo isključenje ukloni izmenom Uredbe (EU) 2018/1806, čime se omogućava svim građanima regiona Zapadnog Balkana da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor.