Različita viđenja

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu ocjenjuje da različita viđenja političkih pitanja ne znače i da postoji sukob na relaciji predsjednica-premijer Vjose Osmani i Albina Kurtija.

“Oni su se zajedno opredjelili da formiraju vladu i koaliciju zbog toga što je interes zemlje, odnosno interes njihovih političkih partija u tom momentu bio takav. To ne znači da se po svemu slažu. I nisu to ni činili”, objašnjava Baraliu za Kosovo onlajn.

Dodaje da je suština razlika u pristupu problemima.

“Premijer ima odgovarajuće stavove koji su izgleda čvršći prema međunarodnoj zajednici. Neke stvari ne može da proguta. Predsjednica je tolerantnija, ima više iskustva u politici jer dolazi iz provinijencije političke partije LDK koja zna da bude tolerantnija, više je priklonjena međunarodnoj saradnji i odnosima. Partija premijera nije tog kova. Ali, ova vlada prvi put završava čitav četvorogodišnji mandat veoma stabilno, bez obzira na prepreke: od pandemije do energetske krize, drugih ekonomskih problema zbog rata u Ukrajini. Bilo je dosta tih problema i prepreka, međutim stabilno je radila i mislim da stabilno završava mandat. A kako će biti dalje videćemo poslije novih izbora”, kaže Baraliu za Kosovo onlajn.  

Dodaje da su te nesuglacice postale javno vidljive nako što je sredinom maja ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz u ime vlade i u saradnji sa premijerom poslala pismo Savjetu Evrope.

“Osmani je na to javno reagovala. Bilo je i drugih slučajeva, a mi koji pratimo to i naučno i stručno, vidimo da je ona u tonovima bila drugačija. Naravno, nije se izjasnila protiv zato što bi to značilo propast te koalicije, ali je kroz odgovarajuće nijanse više puta za određena pitanja imala drugačije mišljenje”, ističe Baraliu.

Ipak, ne smatra da su takvi disonantni tonovi - ozbiljno narušavanje odnosa.

“Bez obzira ne međusobna nesuglasja uspjeli su da ih prevaziđu, da prebrode razlike da bi se došlo do toga da jedinstveno. Zato idu do kraja mandata. Tako da ne vidim nekakvu ozbiljnu situaciju. Razlike postoje. Ali, razlike postoje i u porodici, a kamoli u vladi. Pogotovo mi koji smo pod pritiscima međunarodne zajednice i imamo nekakve sancije koje itekako negativno utiču i ekonomski, politički, kako god hoćete”, objašnjava Baraliu.

Podsjeća da razlike potiču i zbog činjenice da Osmani dolazi sa desnog, a Kurti - lijevog politčkog spektra i da je logično da ne dijele iste ideološke poglede, ali i da su im dužnosti različite.

“Oni imaju odvojene dužnosti i zadatke. Premijer ima nadležnosti i izvršnu odgovornost dok predsjednica po odredbama člana 84 Ustava Kosova ima tačno 30 različitih nadležnosti, među kojima i one koji se odnose na međunarodne, spoljne politike. Odvojene dužnosti i nadležnosti, pa i opredjeljenje”, zaključuje Baraliu.

Izvor: Kosovo Online