Aktivniji pristup Britanije dijalogu

Ekspert za bezbjednosna pitanja i portparol Natoa tokom rata na Kosovu Jamie Shea smatra da bez obzira što je situacija na sjeveru mnogo mirnija i dalje je krhka, prenosi Gazeta express.

"Poslije onoga što se desilo u Banjskoj, mislim da je situacija sada mnogo bezbjednija na sjeveru Kosova jer ima i više pažnje. Ali, uprkos činjenici da sada imamo mirniju situaciju, taj dio Kosova je i dalje krhak", kazao je.

Shea dodaje da Beograd još nije sproveo ozbiljnu istragu o osobama koje su bile umješane u događaje u Banjskoj.

Komentarišući povratak Laburističke partije na vlast u Velikoj Britaniji nakon 14 godina provedenih u opoziciji, Shea kaže da će Britanija uprkos političkim promjenama koje su se desile i dalje biti veoma posvećena Kosovu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da bude posvećeno Kosovu i Balkanu kako bi u regionu vladali bezbjednost i mir. Posebno je veoma važno uključivanje britanskih trupa u Kfor. Tako da će to biti nastavak dosadašnje politike. Ali jedna razlika u odnosu na konzervativnu vladu je u tome što laburisti imaju za cilj da uspostave bliže odnose sa moćnim državama evropskog bloka. Zato smatram da je veoma dobra vijest za Kosovo da su laburisti ponovo došli na vlast", kaže.

Očekuje i aktivniji pristup Britanije u dijalogu Kosova i Srbije.

"Uloga Britanije u dijalogu biće slična onoj koju ima SAD, oni će podržati Evropsku uniju da pogura ovaj proces napred. Dakle, očigledno Britanija sada želi da ima vidljiviju ulogu u Evropi, pa će biti posvećena pomoći posrednicima dijaloga između Kosova i Srbije", kaže Jamie Shea.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express