Poslanica PDK

Poslanica Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova Arijana Musliu-Shoshi ocjenjuje da će Kosovo moći da se vrati na dnevni red Komiteta ministara Savjeta Evrope tek kada preduzme konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština, dok poslanica Samoopredjeljenja Arbresha Kryeziu-Hiseni tvrdi da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Musliu-Shoshi je podsjetila da Kosovo nije ispunilo jedan od uslova koje su neke od glavnih zemalja postavile, a to je podnošenje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu.

"To znamo na osnovu svih izjava međunarodnih aktera najmoćnijih zemalja u ovoj organizaciji, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, koje su uputile pismo premijeru Kurtiju da Kosovo treba da preduzme konkretne korake ka formiranju ZSO", rekla je Musliu-Shoshi za Gazetu express.

Dodaje da je za Kosovo važno da postane član Savjeta Evrope ukoliko želi da napreduje ka evropskom putu.

"Veoma je važno da postanemo dio Savjeta Evrope ako težimo da jednog dana postanemo dio velike evropske porodice. U Savjetu Evrope glavni stubovi su poštovanje ljudskih prava, poštovanje prava manjina i poštovanje zakona i reda, te uslove ispunjava Kosovo", smatra poslanica PDK.

Ispred Samoopredjeljenja Kryeziu-Hiseni izrazila je uvjerenje da će se Kosovo uskoro vratiti na dnevni red Savjeta ministara.

"Vjerujem da ćemo se uskoro vratiti na dnevni red Savjeta ministara jer nije bilo razloga da se Kosovo ne primi u Savjet Evrope. Ispunili smo sve uslove potrebne za pridruživanje ovoj organizaciji. Pitanje Zajednice nije ranije najavljivano i riješeno je na samom kraju i smatram da je to nepravedna akcija protiv Kosova", poručila je ona.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je 16. aprila izvještaj Dore Bakoyaniss u kojem se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji, ali su glavne evropske zemlje uslovile glasanje konkretnim korakom ka uspostavljanju ZSO.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express