Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Kosova (AGK) duboko je zabrinuto zbog serije pretećih video snimaka posljednjih dana, uglavnom na platformi Tik-Tok, upućenih pojedinim novinarima i medijima. Prijetnje su stigle u vezi sa medijskim izvještajima o Fatonu Hajriziju, koji je ubijen u Srbiji nakon što je usmrtio policajca i drugog teško ranio.

Kako se navodi u saopštenju, mete napada bili su Ermall Panduri, autor emisije "Debat plus" na RTV Dukađini, i Vehbi Kajtazi, vođa Paparaca i panelista u Klanu Kosova.

"Predstavljene su fotografije Jehone Bajrami iz Klana Kosova i Doruntine Bilikbashi sa TV Dukađini sa uvredljivim i pretećim porukama. Snimci imaju opis "Ubice Fatona Hajrizija", a optužuju medije i novinare da su doprineli događajima u Srbiji koji su doveli do ubistva Hajrizija. Optužbe na račun medija i novinara, osim što su neosnovane, veoma su opasne i ozbiljno ugrožavaju bezbjednost pomenutih novinara i njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da AGK poziva kolege novinare da prijave pojedince i naloge sa kojih dolaze ove prijetnje i poziva se Policija Kosova da aktivira Jedinicu za sajber zločine kako bi pronašla i pozvala na odgovornost one koji prete.

"S obzirom da mnoge pretnje dolaze izvan Kosova, Udruženje novinara Kosova očekuje da organi bezbjednosti sarađuju sa svojim partnerima u inostranstvu, kako bi otkrili počinioce prijetnji po život novinarima", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online