Agencija za hranu i veterinu

Agencija za hranu i veterinu Kosova saopštila je da je povećala mjere kontrole za sav uvoz živinskih proizvoda koji dolazi iz Brazila, a nakon izbijanja njukastlske bolesti u brazilskom Rio Grande do Sulu.

Ministarstvo poljoprivrede i stočarstva Brazila izdalo je obavještenje između ostalog i za Kosovo, za privremenu suspenziju sertifikacije za izvoz živinskog mesa i njegovih proizvoda.

"Agencija za hranu je odmah naredila uključivanje mjera kontrole za svu robu koja dolazi iz Brazila. To uključuje detaljnu kontrolu svake pošiljke", navedeno je u saopštenju objavljenom na Facebooku.

Izvozna sertifikacija je bilateralni sporazum između zemalja i brazilskih vlasti da suspenduju međunarodni zdravstveni sertifikat kako bi ispunili garancije i zahtjeve bezbjednosti proizvoda, navodi se.

"Među proizvodima su svježe, hladno ili smrznuto živinsko meso koje se prodaje u zemljama regiona, uključujući i Kosovo. U sprovođenju zakonskih procedura i pravila, mjere nivoa kontrole biće u skladu sa međunarodnim standardima trgovine prehrambenim proizvodima za upravljanje na osnovu situacije", saopšteno je iz Agencije za hranu.

Agencija je najavila da će u saradnji i koordinaciji sa Policijom Kosova i Carinom Kosova sprovoditi mjere za sprečavanje ulaska robe iz područja zahvaćenih njukastlskom bolešću.

Njukastlska bolest je infekcija živine i drugih vrsta ptica virulentnim virusom NDV.

Iz Agencije za hranu poručuju da građani kao potrošači ne moraju da brinu.

"Bolest je socijalno-ekonomske prirode i ugrožava samo sektor farmi živine", navedeno je u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online