Opozicija skeptična

Vladajuća stranka, Pokret Samoopredjeljenje, očekuje promjenu u pristupu Evropske unije dijalogu nakon izbora novih struktura, odnosno da će dolaskom Kaje Kallas na čelo spoljne politike EU biti izgrađena nova strategija dijaloga koja može doneti rezultate, ali Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su skeptičniji po tom pitanju, prenosi Kosova Press.

Poslanica Samoopredjeljenja, ujedno i predsjednica parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, Arbereshe Kryeziu-Hiseni, rekla je da se nada da će novi šef diplomatije EU imati drugačiji pristup prema zemljama koje kako kaže ugnjetavaju i krše demokratiju.

„Nadam se da će gospođa Kallas dati drugačiji pristup cijelom procesu dijaloga uopšte i da će imati drugačiji pristup prema zemljama koje ciljaju represijom ili krše demokratiju kao što to čini Srbija u ovom slučaju. Kallas, iz zemlje koja je na granici sa Rusijom i pošto tamo stalno imaju bezbjednosne probleme, vjerujem da dobro zna koliko je važno graditi demokratiju i mir na Zapadnom Balkanu koji imaju za cilj ulazak u EU. Vjerujem da će Kallas izgraditi novu strategiju u dijalogu koja će doneti pozitivne rezultate”, rekla je ona.

Ali poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi ne očekuje tako nešto, jer smatra da će pristup EU Kosovu u dijalogu i dalje biti isti.

„Moramo znati da se u institucijama kao što su EU i SAD pristup ne menja ni kada se drugi ljudi mijenjaju. Pristup je isti... I pored toga što su se strukture u EU promjenile, imamo nove ljude na različitim pozicijama, ne vidim da može doći do promjene u pristupu Kosovu. Ono gdje vidim da treba da dođe do promjene je u Vladi Kosova”, dodala je ona.

Istog stava je i poslanica AAK Time Kadrijaj, jer su Kosovo i ova vlada preuzeli obaveze nakon prihvatanja sporazuma, Ohridskog plana za implementaciju sporazuma

„Kosovo je dobilo obaveze prema međunarodnom faktoru. Bez obzira na promjene do kojih može doći, politika Evropske unije se neće mijenjati, jer postoji 27 zemalja EU koje prave politike i koje su bile u vezi sa procesom dijaloga... Međutim, pristup dijalogu se ne može promjeniti“, naglasila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress