Minimalac na Kosovu najmanji u Evropi

Minimalna zarada na Kosovu i dalje iznosi 130 eura za radnike do 35 godina i 170 eura za one do 65 godina, dok je prosjek oko 520 eura, piše u analizi RSE. Vlada je predložila povećanje minimalne zarade na 264 eura. Zakon još nije stupio na snagu, ali i ovaj iznos je daleko od onoga što je potrebno za dostojanstven život, kažu studije.

Kako navode, mnogi građani Kosova su prinuđeni da preživljavaju sa još manje novca od minimalca, dok su potrošačke cijene, kao i svuda u svijetu, porasle.

Zakon o minimalnoj plati na Kosovu – koji će je povećati na 264 eura bruto za sve zaposlene – usvojen je u julu prošle godine, ali ga je nekoliko opozicionih poslanika osporilo u Ustavnom sudu. Međutim, krajem prošlog mheseca Ustavni sud je doneo odluku kojom je konstatovao da nema povreda zakona. Sud je takođe preporučio da se zakon pošalje predshednici Vjosi Osmani na potpisivanje.

Samo 20 odsto plata ispunjava standarde


Studija Instituta Musine Kokallari u Prištini pokazuje da samo 20 odsto plata na Kosovu ispunjava standarde za dostojanstven život - sa 1.152 eura neto mjesečno, koliko je potrebno četvoročlanoj porodici.

Nedavno objavljena studija Instituta za socijalnu politiku Musine Kokallari iz Prištine pokazuje da je četvoročlanoj porodici za dostojanstven život u prosjeku potrebno 1.295 eura bruto ili 1.152 eura neto mjesečno. A za jednu odraslu osobu u prosjeku je potrebno 816 eura bruto, odnosno 720 eura neto.

"Nalaz ovog izvještaja je da se samo jedna od pet plata na Kosovu može smatrati platom za život. Dakle, samo oko 20 odsto ukupnih obračunskih plata na Kosovu dostiže ovaj iznos, dok njih oko 80 odsto ne“, kaže za Radio Slobodna Evropa Marigona Drevinja, direktorka istraživačkog programa Instituta Musine Kokallari.

"Još smo gori jer više od polovine porodica na Kosovu ne može sebi da priušti neočekivane troškove", dodaje Drevinja.

Za obračun plate za život, kaže ona, analizirani su rashodi u prosječnoj porodičnoj potrošnji, kao što su: troškovi hrane i pića, troškovi za odjeću, za stanovanje, za održavanje doma, za zdravlje, za prevoz, za ​​komunikacije, za kulturno-rekreativne aktivnosti, za restorane i hotele, kao i za druga dobra i usluge.

Glavni izvor podataka korišćen u studiji je Anketa o budžetu domaćinstava za 2022, koju je sprovela Agencija za statistiku Kosova.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Mejdi Bektashi ponavlja nalaze studije.

"Procjena za život za četvoročlanu porodicu, koja se obračunava na 1.150 eura (neto), je realna i retko ko može da provede mjesec ispod ovog iznosa... jer posljednjih godina imamo poskupljenja, inflaciju, što je takođe dostiglo dvocifrenu cifru“, kaže Bektashi.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, proshečna inflacija u 2022. godini bila je skoro 12 odsto, dok je 2023. bila skoro pet odsto.

Prema podacima KAS-a, u maju ove godine potrošačke cijene su porasle za 2,4 odsto u odnosu na maj prošle godine.

Sindikalci: O minimalnoj zaradi nije pregovarano


Odluka Vlade Kosova o minimalnoj zaradi donosi se na osnovu preporuke Ekonomsko-socijalnog savjeta. Zakon o ovom savetu određuje da u njemu moraju biti predstavnici Vlade Kosova, organizacije poslodavaca i organizacije zaposlenih.

Atdhe Hikolli, predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, kaže da nivo minimalne zarade, koji je odredila Vlada Kosova, uopšte nije pregovaran sa sindikalistima.

Na Kosovu je tokom 2022. godine bilo nekoliko protesta za povećanje plata. Prema podacima Agencije za statistiku, prosječna bruto plata bila je oko 480 eura.

Govoreći za RSE, Hikolli kaže da se od marta prošle godine nikada nije sastajao Socijalno ekonomski savjet.

Šef Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi kaže da 264 eura više nisu aktuelne, jer se radna snaga, prema njegovim riječima, promenila. On kaže da više ne drži ni predlog prošlogodišnjih sindikalaca da minimalac bude 450 eura.

"To je bio minimum koji smo predložili za prošlu godinu, dok za ovu godinu ne usuđujemo se ni da pomislimo na platu ispod 550 eura, kao minimum“, kaže Azemi za Radio Slobodna Evropa.

Svi bježe u inostranstvo


Prema njegovim riječima, radna snaga na Kosovu se smanjuje, zbog migracije građana Kosova u zapadne zemlje, posle liberalizacije viza od 1. januara ove godine.

Iako nema zvaničnih podataka o tome koliko je građana Kosova migriralo u inostranstvo, nedostatak radne snage je jedan od razloga zašto je minimalna zarada u nekim preduzećima povećana, kaže Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova.

"Prvo, nedostatak radne snage. To znači da je ponuda smanjena i postoji potražnja za više radnika. Drugo je pitanje koje kompanije treba da podignu kvalitet usluge ili kvalitet proizvoda“, kaže Rafuna.

Prema njegovim riječima, minimalne zarade u privatnom sektoru, u većini slučajeva, su preko 400 eura. Ali, kaže da ni ova vrijednost ne znači pristojnu platu za život, zbog visokih cijena artikala dnevne potrošnje i inflacije.

Na Kosovu najmanja minimalna plata u Evropi


Bektashi kaže da smanjenje jaza između minimalne plate na Kosovu i plate za dostojanstven život radnika nije lako. Ali, kaže da Vlada Kosova treba da reaguje na vrijeme, računajući stopu inflacije za svaku godinu.

"Ekonomski gledano, ova razlika se može aproksimirati samo ako povećamo plate prema stopi inflacije u prethodnoj godini“, kaže on.

Vrijednost minimalne zarade na Kosovu se nije promenila od 2011. godine i najniža je u Evropi. Bektashi kaže da povećanje plata zavisi i od ekonomskog razvoja zemlje.

Svjetska banka je za ovu godinu predvidela privredni rast na Kosovu od 3,9 odsto, u poređenju sa 3,2 odsto u 2023.