Špekulanti će iskoristiti za povećanje cijena

U posljednje vrijeme je došlo do alarma u vezi sa bezbjednosnom situacijom na Kosovu. A, ova upozorenja o napadima iz Srbije se odnose i na privredu i investicije koje na Kosovo mogu doći iz inostranstva.

Po tom pitanju, u izjavi za Gazetu Blic, izjavio je ekonomski ekspert Mustafa Kadrijaj, koji kaže da upozorenja državnih aktera nisu dobra ni za ekonomiju zemlje.

„U stvari, procjenjujem da upozorenja glavnih aktera države Kosovo ni pod kojim uslovima nisu bila dobra ni za državu, ni za bezbjednost, ni za ekonomiju zemlje. U ovom slučaju, posebno u dijelu privrede, procjenjujem da će to naštetiti potrošačkoj korpi, a istovremeno će ohrabriti ekonomske špekulante koji, kada vide paniku, znaju izuzetno podići cijene i stvoriti situacije koje navodno imaju rast uvozne cijene a u stvari su građani Kosova oštećeni. Smatram da bi institucije bilo bolje da se pozabave ovim upozorenjima organima bezbjednosti i da oni procjene, ali i ako postoji rizik, prvo morate podići budnost države, senzibilisati javnost kroz sličnu logističku pripremu i ne samo davati izjavu”, izjavio je on.

Dalje, ekonomski stručnjak kaže da je svrha ovih izjava, prema njegovim riječima, isključivo politička i zahvaljujući predizbornoj kampanji.

“Ne znam zapravo koja je bila svrha ovih izjava, ali vjerujem da je poenta svih ovih izjava aktera bila samo u svrhu populizma, svrhe kampanje, jer mislim da ova vlast može ići na izbore iduće godine, pa pokušavaju da stvore neke situacije da je građanin navodno doveden u opasnost, ali mi pokušavamo da stvorimo sigurnost, ali to šteti ozbiljnosti države, ali u isto vrijeme naši ljudi su pokazali da su nemaju ponašanje ozbiljnih vladara", rekao je Kadrijaj za list Blic.

Konačno, ekonomista kaže da ova upozorenja mogu dovesti do neke vrste buke u pokretljivosti nivoa cijena.

„Dakle, u ovom pravcu, imidž Kosova je narušen i sa demokratske političke, ali i sa ekonomske strane, jer prije svega, preduzeća mogu imati neku vrstu buke na nivou cijena, koja se može pretvoriti u veoma enormne cijene, kao što je bio i slučaj pandemije, slična situacija koja je nanela štetu i poslovanju i istovremeno potrošaču Kosova“, zaključio je ekonomski stručnjak Mustafa Kadrijaj.