Bjekstvo zatvorenika

Demokratska partija Kosova zatražila je razriješenje ministarke pravde Albulene Haxhiu i da je sasluša Specijalno tužilaštvo povodom njene izjave o bjekstvu zatvorenika iz kosovskih zatvora, prenosi Koha.

„Ako je Srbija prisutna u zatvorima Kosova, šta radi ministarka pravde u svom kabinetu? Ovo je osnovno pitanje koje danas postavlja svaki građanin. Ova izjava pokreće ozbiljna pitanja nacionalne bezbjednosti zemlje i ne može ostati neobjašnjena“, rekao je član Predsjedništva PDK Peparim Gruda na konferenciji za novinare.

Gruda je istakao da je Kazneno-popravna služba Kosova, kao izvršna bezbjednosna agencija koja djeluje u okviru Ministarstva pravde, odgovorna za ove slučajeve.

„Ova izjava, za mene i Demokratsku partiju Kosova, predstavlja čin predaje ministarke pravde pred njenim obavezama prema ustavu, zakonu i građanima Kosova. Ovo je situacija bez presedana koja pokazuje nekompetentnost, neodgovornost i neuspeh ministarke Haxhiu“, rekao je Gruda.

Takođe, rekao je da je žalosno što do sada nije bilo odgovora, mjere i odgovornosti Ministarstva pravde.

„Građani Kosova ne zaslužuju ovakvog ministra pravde, koji osim što ne ispunjava nijedno od datih obećanja, daje defetističke izjave koje štete redu i zakonu na Kosovu“, rekao je Gruda.

Gruda je odmah zatražio ostavku ministarke Haxhiu.

„Poslije uzastopnih neuspjeha u svim inicijativama za pravdu, u provjeravanju, u reformisanju tužilačkog savjeta, u oduzimanju neopravdane imovine, izrada mnogih zakona suprotnih Ustavu Kosova, a u posljednje vrijeme skandalozni bjekstva zatvorenika i njegove izjave, u ime PDK zahtjevam hitnu ostavku ministarke Haxhiu, kao neophodan čin da se otvori put za povratak bezbjednosti u kosovskim zatvorima i za preko potrebne reforme u pravosudnom sistemu na Kosovu“, rekao je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore