Nekadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da aktuelna Vlada nije ostavila traga na Kosovu za četiri godine, kao i da umjesto da realizuju obećanja uz pomoć koji su došli na vlast, oni se bave prošlim vladama i njihovim djelima, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti, koji je trenutno poslanik Demokratskog saveza Kosova, rekao je da nije ispunjeno nijedno od obećanja koje je Samoopredjeljenje dalo u predizbornoj kampanji 2021. godine.

"Kada vlada stupi na dužnost, postoji politička logika koja se odnosi na probleme nasljeđene od prethodnih vlada, ali kada prestane mandat jer smo u četvrtoj godini njihovog rada vlada, a ako i dalje nemate šta da prijavite o obavljenom poslu, postignutim uspjesima, ranije datim obećanjima, onda se vraćate na kritike prošlih vlada. Nema logike da se u četvrtoj godini vladajućeg mandata vraćaju na rad prethodnih vlada", kazao je Hoti.

Navodeći da nijedno obećanje iz predizborne kampanje nije ispunjeno, Hoti ukazuje na grant za podršku investicijama dijaspore, zatim aerodrom u Đakovici proraditi, i mnoga druga.

Hoti je rekao da ova vlada "nije ostavila traga na Kosovu", sugerišući da nemaju nijednu investiciju.

"Ima oko 12 milijardi eura koje su imali na raspolaganju za ove četiri godine, nisu ostavili traga na Kosovu. Jer kada se ispuni mandat vlasti, trebalo bi nešto ostaviti iza sebe, napraviti autoput kao što je to rađeno ranije, mrežu škola ili zdravstveno osiguranje. Četvrta je godina, završava se mandat, još nisu ni blizu pripreme za naplatu zdravstvenog osiguranja ili zdravstveni informacioni sistem", rekao je.

Bivši premijer Kosova je rekao da ministar finansija Hekuran Murati zajedno sa svojim šefom u Vladi vara sa brojkama.

"U ovoj Vladi su od prvog do posljednjeg prevaranti. Čitav svoj politički diskurs zasnivaju na demagoškim osnovama, pokušavajući da izgrade narative kojih nije bilo. Nedostatak rezultata je učinio ove ljude prevarantima, demagozima, u javnom mnjenju", rekao je.

Hoti je rekao da se u svakom ministarstvu može naći gomila različitih zakonskih i proceduralnih povreda sa otvorenim tenderima i problemom državnih rezervi.

"U cijelom timu premijera, ne možete naći ministra koji je korektan, objektivan, vredan i koji postavlja ciljeve koje ima u okviru svoje oblasti."

Hoti je istakao da na osnovu svih neuspjeha ne očekuje da će ovaj model vlasti na sljedećim izborima ponovo dobiti podršku građana.

Poručio je da građani treba da analiziraju svoj porodični budžet i uporede da li im je danas bolje u odnosu na ono što je bilo prije dolaska ove vlasti.

Hoti kaže da nema rezultata ni u spoljnoj politici i ističe da nema novih priznanja četiri godine.

"Impresionirala me je izjava ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalla-Schwarz o ukidanju viza Tajlandu. Politika Tajlanda da ukine vize za turistička pitanja i oni to okreću i obmanjuju javno mnjenje kao dostignuće u spoljnoj politici", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online