Njegovi zločini imaju veće posljedice

Novinar Berat Buzhala izjavio je da je potpredsjednik vlade Besnik Bislimi kriminilizovaniji od Fatona Hajrizija, navodeći da su Hajrizijevi zločini lokalizovani, dok kako tvrdi, Bislimijevi imaju daleko veće posljedice, prenosi Nacionale.

Buzhala je u videu na Facebooku naveo da je u isto vrijeme kada je Srbija likvidirala Fatona Hajrizija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postigao istorijski po važnosti i brojčano masovni dogovor sa kancelarom Olafom Scholzom, ističući da je riječ o milijardama eura i kritično važnom proizvodu za tehnologiju, kao što je litijum, koji se koristi za baterije.

„Na Kosovu smo ispitali oba ova razvoja događaja. Prvi, pošto je Srbija ubila građanina Kosova, drugi pošto Njemačka ne vidi da ohrabruje Srbiju, koja se, po mišljenju čelnika naših institucija, sprema da napadne Kosovo, a Zapad to toleriše“, istakao je on ironično.

On je podsjetio da je Kosovo odbilo Njemačku kada je htjela da investira u termoelektranu Obilić i željela da kupi Valu.

„Danas niko ne može kupiti oba ova sredstva, čak i ako im oprostite. A sada nas i Srbija i Njemačka koče kada se dogovore. Današnji litijum je jučerašnji ugalj, osim što je uglju isteklo vrijeme“, rekao je on.

Klasa koja je danas na vlasti ima druge ideje o ekonomiji, tvrdi Buzhala.

„Željela je da razvija ekonomiju Kosova sopstvenim snagama. Htjeli su da zadrže Valu kao javno preduzeće, a željeli su i da Vlada Kosova investira u termoelektrane, jer su rekli da ćemo zarađivati više“, navodi Buzhala.

Sada, Kosovo traži od Njemačke da pravi kompromise i da, prema njegovim riječima, ignoriše litijum u Srbiji „zarad nekih demokratskih principa“, navodeći da je, sa druge strane, u Saudijskoj Arabiji, zbog nafte, ceo Zapad ignorisao nedostatak demokratije, zažmurio je, kako tvrdi, i na monstruozne zločine u Jemenu.

„S druge strane, nastavljamo da budemo strateški orijentisani prema viziji rabina Konjufce i Besnika Bislima. Prvi je rekao da se sada Faton Hajrizi vraća iz Srbije sa Radojčićem u džepu i bez noža u bodežu, dok je drugi bio gotovo srećan što je Srbija ubila građanina Kosova, jer je rekao da je zločinac i za Kosovo. Jedan je savjetnik u Ministarstvu odbrane, drugi je potpredsjednik vlade“, rekao je on, ističući da je, prema njegovom mišljenju, Bislimi kriminilizovaniji od Fatona Hajrizija, navodeći da su Hajrizijevi zločini lokalizovani, dok kako tvrdi, Bislimijevi imaju daleko veće posljedice.

„Osim Besnika Bislimija, svako drugi može da postavi pitanje zašto je Fatoni otišao u Srbiju, a ne u Albaniju. Dakle, i ovdje pokušava da nađe izgovor za epohalni neuspjeh naše države, koja je Fatona držala u zatvoru i rehabilitovala“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale