Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu tvrdi da ima mnogo nerazjašnjnih okolnosti u slučaju Fatona Hajrizija, kojeg je srpska policija likvidirala, jer je prilikom hapšenja pružio otpor, te navodi da je upitan i identitet ubijenog i lokacija ubistva.

Haxhiu je na Facebooku navela da je "etnopolitička zloupotreba" ubistva policajca u Loznici od strane Vlade Srbije "neprihvatljiva, namerna i sa predumišljajem".

Uz konstataciju da je vijest da je bjegunac iz kosovskog zatvora Faton Hajrizi ubijen preneo ministar unustrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, za kojeg navodi da je "nekadašnji portparol stranke Slobodana Miloševića", Haxhiu je napisala da su informacije kontradiktorne.

"Pa se ne može sa sigurnošću znati da li je on uopšte ubijen, i ako jeste da li je ubijen na teritoriji Srbije ili Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, uključujući i druge važne i neophodne detalje za istragu", kaže ministarka pravde.

Zato smatra da je potrebna "široka i duboka" istraga kako bi se, kaže, razjasnila istina o ovom slučaju, dodajući da su brojna bjekstva kosovskih zatvorenika izvedena zahvaljujući "vlastima i kriminalnim strukturama Srbije", sa ciljem da se, kako je navela, naruše javni, pravni i ustavni poredak Kosova.

Prema njenim riječima, ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca u blizini Loznice su nesumnjivo teški zločini protiv reda i zakona.

"Kažnjavanje za ubistvo policajaca je nesumnjivo djelo za osudu u svakom pravnom i moralnom smislu. Najoštrije osuđujemo sve takve postupke", poručila je Haxhiu.

Međutim, kaže da srpske vlasti nastoje da ubistvo policajca u Loznici iskoriste u političke svrhe kako bi "udarile na Albance i kosovske institucije".

Pozvala je međunarodne predstavnike da se uključe u ovaj, kao i druge slučajeve u oblasti pravosuđa između Kosova i Srbije.

"Neophodna je domaća i međunarodna istraga za ispitivanje sistematskih radnji podstrekavanja, organizovanja i suorganizacije bjekstva zatvorenika, pritvorenika i lica koje traži pravosuđe na Kosovu, na teritoriji Srbije, i stvaranja zaštitnog okruženja od nekažnjivost krivičnog gonjenja zločinaca od strane organa Kosova. Kao ministar pravde nudim punu saradnju naše države u tom pogledu", zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online