Nikad gori imidž Kosova

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ocjenila je da je vlada Albina Kurtija imala potpuno pogrešan pristup dijalogu Kosova i Srbije, što je doprinelo da saveznici insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština kako bi se nastavilo sa primjenom sporazuma iz Brisela i Ohrida, prenosi Teve 1.

Kadrijaj je za Kosva press ukazala da je to štetno za Kosovo, jer se ne zna da li će srpska strana nastaviti sa primjenom sporazuma.

"Sada se značaj pridaje ZSO u okviru sporazuma. Primjena Briselskog sporazuma se uslovljava formiranjem ZSO, što dovodi Kosovo u ne baš zavidnu situaciju, jer se po tom redosledu ne zna da li će sporazum sprovoditi druga strana, ili će se sa ZSO desiti isto što i sa zemljištem manastira Visoki Dečani. Ovakav pristup dijalogu je oštetio i unazadio Kosovo", rekla je Kadrijaj.

Prema njenim riječima, nacrt statuta ZSO je "najgora moguća forma koja se može desiti Kosovu", zbog toga što podrazumeva izvršna ovlašćenja i autonomiju Srba.

Ocjenjuje i da su Srbija i Kosovo deleko od implementacije Briselskog sporazuma i Aneksa iz Ohrida, iako su strane imale rok do 18. jula da pošalju komentare na plan redosljeda koji je predložio specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Smatra da je Srbija da je dekonstruktivna strana, ali da ni Kosovo neće krenuti napred u procesu dijaloga s obzirom da su na pomolu izbori.

Samoopredjeljenje i Kurti će, dodala je, nastojati da vode populističku politiku kako bi dobili glasove birača i prolongiraće sve što se tiče obaveza iz dijaloga.

Iako očekuje ukidanje sankcija, Kadrijaj upozorava da je Evropska unija skeptična po tom pitanju, zbog vladinih odluka o dinaru i otvaranju mosta na Ibru.

Uputila je kritiku i na račun ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gërvalle-Schwarz, koja, prema njenim riječima, nije donela Kosovu ni novo priznanje ni članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Na spoljnopolitičkom planu smo nazadovali. Mislim da su spoljna politika i imidž Kosova u međunarodnoj areni najviše oštećeni sa ovom vladom. Pod kaznenim smo merama, što se nikada ranije nije desilo. Nije bilo novog priznanja, nije bilo članstva u međunarodnim organizacijama", zaključila je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Teve1