Većeg nasilja nema

Bivši direktor Korektivne službe Kosova Emrush Thaçi, izjavio je za RTK da Faton Hajrizi nije imao određeni cilj ili pozadinu u Srbiji, već je vjerovatno, nakon bjekstva iz zatvora Smrekonica, bio namamljen od strane drugih da ode u neku evropsku zemlju, prolazeći kroz rute trgovine ljudima, ali je na kraju završio na najgori mogući način.

Prema Thaçiju, tretman Fatona Hajrizija nakon što je uhapšen bio je nasilnički.

"Faton je uhapšen oko 2000. godine, kao maloljetnik, nakon što je ubio ruskog vojnika i osuđen je na sedam godina zatvora. Kao maloljetnik trebao je biti tretiran u Korektivnom centru za maloljetnike, ali nažalost, u to vrijeme upravljao je UNMIK i lokalno osoblje, koje su činili uglavnom stražari iz bivše Jugoslavije, koji u okviru svoje službe nisu znali šta znači resocijalizacija ili integracija u društvo, jer ih je sam sistem učio da koriste nasilje, i na neki način, kroz upotrebu nasilja, normalno je da je od maloljetnika postao kriminalizovan. Boravio je sa odraslima, sa ljudima koji su bili osuđeni na mnogo godina", istakao je Thaçi.

Thaçi je takođe objasnio da je Faton izdržavao kaznu u uskim ćelijama Dubrave, gdje je proveo tri godine u ćeliji veličine 2 metra sa 2,5 metra.

"Institucije poslije rata, strane misije i kompetentni ljudi tog vremena su faktori koji su uticali ne samo na Fatona, već i na mnoge druge, gdje su upotreba nasilja i maltretiranje bili rasprostranjeni. Kako može maloljetnik od 15-16 godina da provede tri godine u ćeliji? Većeg nasilja nema", dodao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, za razliku od nasilničkog tretmana Fatona u to vrijeme, za vrijeme njegovog službovanja kao direktor, ali i sada, aktuelni korektivni režimi na odgovarajući način kategorizuju zatvorenike; žene idu u centre za žene, maloljetnici u Korektivni centar u Lipljanu, a visokorizični zatvorenici u Zatvor visoke sigurnosti u Dyz-u.