Prijedlozi Briselu

Vlada Kosova dostavila je Briselu dokument sa komentarima i prijedlozima plana redosljeda primjene sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom. U dokumentu na sedam stranica koji je prihvatila EU, kako je rekao savjetnik zamenika premijera Besnika Bislimija Klisman Kadiu, naglašava se potreba pune implementacije Osnovnog sporazuma i poštovanja svih njegovih članova, prenosi Dukađini.

"Vlada Kosova je, preko svog prvog zamjenika premijera i glavnog pregovarača u procesu dijaloga Besnika Bislimija, poslala EU komentare o 10. nacrtu plana redosljeda specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, u vezi sa sprovođenjem Osnovnog sporazuma i Aneksa implementacije. Ovi komentari i prijedlozi su poslati kroz dokument od sedam stranica i dobili smo potvrdu o prihvatanju istog iz Brisela", rekao je Kadiu.

Vlada je u komentarima istakla potrebu pune implementacije Osnovnog sporazuma i poštovanja svih njegovih članova, uključujući prihvatanje sporazuma od obe strane.

Kosovo je izrazilo zabrinutost zbog čestog odbijanja sporazuma od strane Srbije i zahtjevalo poštovanje njegovih principa, kao što je paralelni napredak u primjeni gdje jedna strana čini jedan, a druga drugi korak.

"Neka od pitanja kojima se Vlada Kosova bavi kroz dostavljene komentare, odnose se na punu implementaciju Osnovnog sporazuma, u cjelini svih njegovih članova i naravno prihvatanje sporazuma od strane obe strana, uzimajući u obzir česta odbijanja, takođe javnosti Srbije na Osnovni ugovor. Takođe, iskazana je potreba da se ne odstupa, već da se poštuju principi sporazuma, gdje je primjer paralelnog napretka u primjeni, gdje jedna strana čini jedan, a druga drugi korak", dodao je Kadiu.

Prema njegovim riječima, u dokumentu su predstavljeni i argumenti koji pokazuju da je Kosovo ispunilo dio svojih obaveza, dok je Srbija nastavila da krši duh i članove sporazuma.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini