Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi tvrdi da Srbija nije predala svoje prijedloge plana primjene sporazuma iz Brisela i Ohrida, da insistira samo na ZSO, kao i da specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ignoriše činjenicu da je Kosovo ispunilo svoje obaveze, dok druga strana krši 4. tačku sporazuma i protivi se njegovom članstvu u međunarodnim organizacijama.

Bislimi je, za KTV, rekao da je na posljednjem sastanku sa Petrom Petkovićem u Briselu zatražilo od Lajčaka da sa strankama podjeli prijedloge druge strane.

"Tražili smo da nam kaže kakvi su prijedlozi Srbije bili do sada i da ima našu dozvolu da svoje prijedloge podjeli sa Srbijom, sa idejom da vidimo da li ima prijedloga iz Srbije jer su čak i zemlje članice izmanipulisane tvrdnjamada ih ima. Drugo htjeli smo da vidimo dokle su naše pozicije. Tek kada budemo imali prijedloge Srbije i naše prijedloge Srbija, moći ćemo da znamo da li je 10. verzija posljednja ili ćemo imati i 27. verziju. Trebalo bi da znamo gdje smo, šta nas čeka na sljedećem sastanku u Briselu, zašto nisu podržani naši prijedlozi. Ideja je da se pokrije činjenica da Srbija nikada nije slala prijedloge", rekao je Bislimi.

On je rekao da se stav Srbije odnosi samo na pitanje formiranja ZSO.

Bislimi je potvrdio da je Kosovo već poslalo svoje prijedloge u vezi sa desetim nacrtom plana redosljeda primjene sporazuma. On je rekao da je riječ o dokumentu od sedam stranica koji je poslat sa Kosova.

Na sastancima u Briselu, prema Bislimijevim riječima, Kosovo je neprekidno insistiralo na tri uslova za nastavak dijaloga.

"Riječ je o formalizaciji sporazuma – da on bude potpisan, da se povuče pismo o odbijanju primjene sporazuma bivše premijerke Srbije Ane Brnabić ili da EU odbaci pismo kao nevažeće, kao i da nema miješanja u unutrašnje stvari Kosova te da glavni zločinac Milan Radoičići i njegova teroristička grupa budu predati institucijama Kosova", naveo je Bislimi.

Bislimi je kritikovao posrednika Lajčaka, rekavši da je prekršio neke principe "o kojima smo se složili još prije početka prve verzije nacrta redosljeda".

Ukazao je da je obaveza Kosova bila da prihvati nacrt ZSO, ukoliko Srbija prizna nacionalne simbole, pasoše i sva ostala dokumenta Kosova.

Smatra da je Lajčak stalno nastojao da ignoriše to što Srbija ne poštuje četvrtu tačku sporazuma u vezi sa neometanjem članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Zato što postoji tendencija da se kaže da nijedna strana nije zainteresovana i da nije započela implementaciju sporazuma iznošenjem segmenata prethodnih dokumenata, na primjer verzije od 4. aprila i 26. aprila. Negirali smo ovaj nalaz i zamolili Lajčak da dođe do jedinog logičnog zaključka koji kaže: kosovska strana je ispunila dio svojih obaveza, ali je srpska strana na ovo ispunjenje obaveza od strane Kosova odgovorila kršenjem sporazuma, a ne njenim ispunjavanjem obaveza", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore