Raj za zločince

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da se ne obraća pažnja na propagandu koju ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pokušava da izvede u slučaju Fatona Hajrizija, osumnjičenog za ubistvo policajca i ranjavanje drugog u Loznici u četvrtak.

Bislimi je u petak u intervjuu za KTV "60 minuta" rekao da prijateljske zemlje jasno znaju kakav narativ gradi Srbija.

"Dačićevoj propagandi pridajemo nultu važnost. Zemlje članice i prijateljske zemlje su jasne i dobro znaju kakav je narativ koji Srbija pokušava da stvori: Imamo zločince, mi smo raj za zločince, ali ni Kosovo nije bolje. Oni misle da se pročišćavaju blateći Kosovo“, rekao je Bislimi.

Zamjenik premijera je naveo da je Faton Hajrizi za Kosovo osoba koja je osuđena za krivična djela. Prema njegovim riječima, Kosovo Hajrizija smatra zločincem, dok Srbija vidi Milana Radoičića kao heroja, organizatora napada na Banjsku 24. septembra, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku“.

Bislimi je rekao da Srbija pokušava da manipuliše samo sa jednim pronađenim pasošem.

"Nemamo nikakvih nalaza. Cijeli nalaz, cijela priča kojom sada manipulišu više od 24 sata je od kada je pronađen pasoš. I roman se gradi na pasošu. Da, ovaj pasoš pripada čovjeku, pobjegao je iz zatvora… Ostalo mimo pasoša je proizvod propagandne mašinerije Beograda koju vodi Ivica Dačić. Mislim da to treba posmatrati tako“.

"Za Kosovo, osoba koja je pobjegla je osoba osuđena za krivična djela, kriminalac je i mjesto mu je iza rešetaka. U očima Kosova, on je zločinac, a u kosovskom narativu zločincu je mjesto u zatvoru. Ali ono o čemu mislim da se ne razgovara i da o tome treba razgovarati mimo propagande koju Srbija širi jeste činjenica da je ova osoba kada je puštena iz zatvora pobjegla iz zatvora i izabrala opcije da pobjegne na sigurno mjesto i ne zaboravite, rekao je da je na tako sigurnom mestu da ga nikada ne mogu pronaći“.

"Imao je opciju da pobjegne u Albaniju. Mi sa Albanijom imamo integrisani granični prelaz koji je lak granični prijelaz, imamo mnogo područja gdje je prelazak lak i nemamo vojnu bazu. Na drugoj strani imamo Srbiju, neprijateljsku državu koja ima 48 baza i koja je tu granicu najbolje čuva od svih svojih granica. Granica Kosova i Srbije je bolje čuvana nego granice Ukrajine sa Rusijom ili drugima, a kakva je sad logika da čovjek koji pobjegne iz zatvora i traži siguran izlaz sa Kosova, bira najopasniju granicu kao najbezbedniju za sebe?!“

"To pokazuje da Srbija zaslužuje atribut bezbjedne zemlje za zločince zbog toga što je dobila epitet utočišta za zločince, ali o tome je važno razgovarati. Tu se priča za nas završava“.

On ne predstavlja Vladu Kosova, nema promocije ili sponzorstva, kao na primjer kod Radoičića, niti obuke vojske na Kosovu kakvu imaju Radoičićeve trupe, niti naoružavanja naših oružanih grupa jer ih mi nemamo. To je razlika između Kosova i Srbije. Na Kosovu ga tretiraju kao zločinca, a Radoičića u Srbijiu kao ratnog heroja. Da li je moguće da je u ovom narativu i video sa Dačićevom izjavom“, naveo je Bislimi.

Faton Hajrizi je navodno ubijen u petak od strane srpske policije.