Lider AAK

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocjenio je da se mandat aktuelne Vlade Kosova završava sa vrlo malo urađenog posla, investicija i projekata koji bi trebalo da imaju pozitivan uticaj na dobrobit građana i ekonomski razvoj Kosova.

Haradinaj je na Facebooku naveo da većina ministarstava nije potrošila više od 30 odsto godišnjeg budžeta za kapitalne i infrastrukturne investicije u 2021, 2022. i 2023. godini.

"U prve tri godine nije započeta niti završena izgradnja nijednog važnog puta u zemlji. Projekti započeti, pre 2021. godine, prekinuti su, kršeći ugovore sa privrednim subjektima, čime je oko 60 odsto zaposlenih u ovim preduzećima ostalo bez posla. Blokirani su radovi na izgradnji kategorije novih puteva i autoputeva. Prema publikacijama ASK-a, 2021. i 2022. godine nije izgrađen ni jedan kilometar magistralnih i samo 9 kilometara regionalnih puteva", naveo je Haradinaj.

Kako dodaje, prema planiranom budžetu za 2024. godinu, u periodu 2021-2023. za izgradnju novih puteva nije uložen nijedan cent, dok je za autoputeve samo 13 miliona eura.

Sva budžetska sredstva predviđena za ulaganja u ove kategorije puteva za 2023. nisu iskorišćena, već su preneta na budžetsku 2024. godinu, navodi Haradinaj i dodaje da je novih sredstava za ovu godinu opredjeljeno svega 10 miliona.

"Prema rashodovnom okviru predviđenom Zakonom o budžetu, proizilazi da svi važni putevi, započeti prije 2021. godine, neće biti završeni do kraja 2026. godine. Ovom dinamikom razvoja, neće biti razvijene zemlje", poručio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online