Za Kosovo glavna ZSO

Ambasador Francuske na Kosovu Olivier Guérot poručio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo preuzelo prije 11 godina i da je vrijeme da se napreduje po tom pitanju. Kada je riječ o najavama sa Kosova o otvaranju mosta na Ibru, kojem se Srbi na sjeveru protive, Guérot je rekao da nisu potrebne nove tenzije, niti nasilje, te da treba videti da li građani koji žive tamo to žele.

Guérot je istakao da je ključno da se dijalog nastavi, jer je on krucijalan za budućnost, ne samo Kosova, već cijelog regiona.

"Dijalog je ključan za Kosovo, da bi postalo dio procesa proširenja EU. Uvjereni smo da je budućnost Kosova u evropskim institucijama, u EU, a put ka tome vodi preko dijaloga", objasnio je.

Rekao je da je dijalog imao svoje uspone i padove, i da je pozitivna dinamika dovela do sporazuma u februaru prošle godine.

"Kada se pogleda tekst tog dogovora on je dalekosežan i sadrži mnogo toga za Kosovo. Poslije toga dinamika je dospela u problem, ali je veoma važno da se ne gubi nada", naglasio je.

Guérot je istakao da specijalni izaslanik Miroslav Lajčak nastavlja rad, da se nakon izbora u EU postavljaju nove ličnosti na vodeće funkcije, i da to možda može dovesti do nove dinamike.

Podvukao je da obaveze koje su preuzele Srbija i Kosovo moraju biti ispunjene, i da će na tome insistirati i nova administracija u Briselu.

Guérot je u intervjuu za Teve 1 podvukao da je za Kosovo ključna obaveza ZSO, i rekao da Kosovo treba da napravi prvi korak i Ustavnom sudu pošalje evropski nacrt statuta, jer drugog nema.

„Zajednica srpskih opština je obaveza koja preuzeta prije 11 godina. Vrijeme je da se napreduje. Svi znamo da je to osjetljiva tema, ali u evropskom nacrtu statuta nema razloga za strah. U tom statutu Zajednici srpskih opština nije data nijedna nadleznost, koju opštine već nemaju. Radi se samo o koordinaciji. Postoji samo jedan kredibilan prijedlog, a to je evropski nacrt statuta ZSO“, jasan je francuski ambasador.

Kada je riječ o sastanku ambasadora zemalja Kvinte sa premijerom Albinom Kurtijem o zahtjevu vlade da otvori most na Ibru, Guérot je rekao da pozdravlja želju vlade da razgovara i koordinira svoje poteze, ne želeći da ulazi u detalje tog razgovora.

On je napomenuo da je most na Ibru otvoren za pješake, što je slučaj i sa nekim drugim mostovima, te da on i nije zatvoren, odnosno svako može da ga pređe.

"Govorimo o vozilima, o više vozila u gradu. Da li je potrebno? Ima i drugih mostova. Sjeverna Mitrovica je mali grad i ima tri mosta koja mogu da se koriste za saobraćaj preko Ibra. Nisam ekspert u urbanom razvoju. Želeo bih da vidim tehničku ekspertizu da li je to potrebno, a treba videti da li građani koji žive tamo to žele“, naveo je Guérot.

Kaže da je preneo stav Francuske da nisu potrebne nove konfrontacije, tenzije, niti novo nasilje.

"To nije dobro za Kosovo, region, ni kontinenta, jer imamo agresiju na Ukrjainu. To je poruka Francuske, a nisam bio sam u prenošenju takvog stava. Pozdravljamo pristup vlade da razgovara o tom pitanju. Znamo da je most i simbol i zato treba biti obazriv i sagledati tu stvar iz svih uglova. To je simbol, svi to znamo, ali je to most i treba videti da li građani žele više saobraćaja“, naveo je Guérot.

Prema njegovim riječima, ako se građani plaše bezbjednosnih pretnji, treba izbjegavati nepotrebne akcije.

Naveo je da Kfor, u kojem su i franuski oficiri i vojnici, obavlja odličan posao u obezbjeđivanju sigurnog okruženja za sve na Kosovu.

Na pitanje u vezi sa sankcijama Kosovu, Guérot je podsjetio da je u Briselu u toku diskusija o ukidanju tih mera, dodajući da su diskusije “uvijek tehničke, ponekad dugačke”.

“Vjerujemo da postoje razlozi za ukidanje mjera, ali nisu sve zemlje na istoj liniji kao mi, neke su skeptičnije”, ukazao je Guérot.

Na pitanje da li su vrata Savjeta Evrope zatvorena za Kosovo ove godine, odgovorio je da Francuska podržava članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, te  ponovio da je uslov za to poznat – slanje nacrta statute ZSO Ustavnom sudu.

“Podržavamo zahtjev Kosova za članstvo u Savjet Evrope. Vidimo prednosti za građane, i za Albance i za Srbe, iz istog razloga - zaštite njihovih prava. Slanje nacrta statute Ustavnom sudu je preduslov i to je u rukama Vlade Kosova”, rekao je Guérot.

Dodao je da je Francuska od početka podržava i podržava nezavisnost i razvoj Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Teve1