Redizajnirana šema

Premijer Albin Kurti rekao je da se šema dječjeg dodatka redizajnira i povećava, prenosi Ekonomia Online.

On je rekao da će za prvo i drugo dijete nove naknade biti 20 eura mjesečno za svako dijete, dok će za majke koje imaju troje i više djece naknade biti od 30 eura mjesečno za svako dijete.

Kurti je ove izjave dao na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom finansija, rada i transfera Hekuranom Muratijem.

Kurti je naglasio da se ni jedna vlada u prošlosti nije potrudila da učini nešto za majke i djecu.

“Nijedna vlada se nije potrudila da uradi nešto za majke i djecu, na osnovu njihove prakse, rekli su nam i da nećemo moći ispuniti obećanja za dječje dodatke jer neće biti budžeta. Ali morala je doći progresivna, demokratska vlada poput naše, koja se fokusira na dobrobit svakog građanina kako bi konačno i majke i djeca osjetili dobru ruku države”.

„Imamo i dobre vijesti, donosimo novu šemu dječijeg dodatka i sa povećanim naknadama, koje za većinu majki udvostručujemo, a u nekim slučajevima čak i utrostručujemo kada majka ima troje ili više djece. Za prvo i drugo dijete novi dodaci će biti po 20 eura mjesečno, dok će za majke koje imaju troje i više djece dodatak biti od 30 eura mjesečno za svako dijete“, rekao je on.

Ministar Hekuran Murati rekao je da će ova šema stupiti na snagu sljedećeg mjeseca, dodajući da je godišnji trošak šeme 120 miliona eura.

„Trudili smo se da se podrška poveća, a time i dobrobit za svu djecu. Za prvo dijete to je 20 eura mjesečno, odnosno 240 eura godišnje. Za drugo dijete, odnosno za dvoje djece, to je 2 puta od 20 eura ili 480 eura godišnje, dok se kod trećeg značajno povećava iznos jer za svo troje djece naknada iznosi 30 eura mjesečno, 90 eura za troje djece ili 1080 eura godišnje. Ova šema će stupiti na snagu od narednog mjeseca, odnosno od mjeseca avgusta do uobičajenog datuma kada će se izvršenje odvijati po novoj šemi”, rekao je on.