Profesor nauke o bezbjednosti Avni Islami mišljenja je da su izjave kosovskih zvaničnika o mogućem napadu iz Srbije političke, i da su one upućene međunarodnoj zajednici, kao i da bezbjednosne institucije na Kosovu djeluju po zakonu.

Islami je naglasio da kosovski zvanični šalju poruke o mogućem napadu iz Srbije, iz "predostrožnosti" da se ne ponovi situacija u Banjskoj.

"Izjave političkog vrha Republike Kosovo su političke izjave, koje su upućene međunarodnoj zajednici, videli smo pogibiju policijskog oficira, učesnika u akciji Banjska prošle godine. Zbog toga su takve izjave zapravo poruke ka međunarodnoj zajednici, da se ne ponovi sličan slučaj i da više ne bude izgubljenih ljudskih života", naveo je on.

Smatra da se incident poput onog u Banjskoj neće ponoviti, zbog saradnje Policije Kosova sa Euleksom i Kforom.

"Mislim da se takav slučaj, proklamovan od strane državnog vrha Kosova neće ponoviti, zbog toga što bezbjednosne snage Kosova posebno apostrofiraju Policiju Kosova i Kosovsku obavještajnu agenciju, koje zajedno sa Euleksom i Kforom permanentno nadlgedaju sjever Kosova, ali i Kosovo kao cjelinu i neće dozvoliti takvo iznenađenje, te ja ne očekujem da se dogodi druga Banjska. Vjerujem da neće biti eskalacije situacije na sjeveru Kosova", rekao je Islami.

Povodom izjave State departementa da sjever Kosova predstavlja rizik od eskalacije, Islami navodi da nema mjesta panici, jer "bezbjednosne institucije Kosova sada i na sjeveru djeluju po zakonima na snazi".

"Vjerujem da na sjeveru Kosova nema mjesta panici. Poznato je da je na sjeveru Kosova funkcionisao organizovani kriminal. Imamo statistiku o uništenju laboratorija za drogu, zatim i u vezi sa trgovinom oružjem i trgovinom ljudima - prosto rečeno sjever Kosova je bio oaza za organizovani kriminal i korupciju. S toga građani na sjeveru Kosova, običan građanin bez obzira na nacionalnu pripadnost, ima potpunu sigurnost, jer bezbjednosne institucije Kosova djeluju prema zakonu, a pred zakonom su svi građani jednaki. Policija Kosova je u službi građana bez obzira na to da li prema nacionalnoj pripadnosti pripada Srbima, Bošnjacima, ili Albancima", zaključio je Islami.

Izvor: Kosovo Online