Ukoliko se

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je, povodom posjete njemačkog kancelara Olafa Scholza Beogradu, da će ukoliko se "sklopi posao" za eksploataciju rudnika litijuma u Srbiji – Srbija biti podstaknuta na napad na Kosovo, preneo je portal Nacionale.

Gërvalla-Schwarz je, u utorak uveče na ATV, i prije zvanične potvrde o Scholzove posjeti, protumačila da "postoji tendencija da se prave slične greške kao što su to učinili sa Rusijom, gdje se resursi gasa i nafte smatraju važnijim od vladavine prava i demokratskih vrijednosti koje zemlja prihvata".

Kako konstatuje Nacionale, Gërvalla-Schwarz time osporava značaj koji litijum predstavlja za njemačku privredu, najveću ekonomiju u EU.

"Gërvalla-Schwarz – čiji je lajtmotiv u svakom intervjuu ’napad’ i ’rat’ iz Srbije – čak i sporazum koji Njemačka namjerava da postigne za litijum, daje formu rata", primjećuje Nacionale, citirajući ministarku:

"Takvom posjetom može se ponovo poslati pogrešna poruka. Resursi litijuma daju Srbiji posebnu ulogu. Ako se ovaj korak preduzme, uvjeravam vas da će Srbija biti veoma ohrabrena da napadne, ne samo Kosovo".

Podsjeća je i na njene ranije izjave, u kojima je, između ostalog, navela da "Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje", ili zaključila da je "Zapad poslije 1999. izvukao pogrešne zaključke u odnosu na region, konkretno Kosovo", te da bi u regionu "mogao da počne sveopšti rat".

Gërvalla-Schwarz je ponovila i stav da EU treba da razmotri "zamrzavanje procesa članstva Srbije" ako Beograd odbije da izruči odgovorne za Banjsku i "ne uzdrži se izričito od napada na Kosovo i druge zemlje".

Izvor: Nacionale/Kosovoonline