Sankcionisan!

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj, komentarišući to što je na Samit Evropske političke zajednice koji se održava u Londonu pozvana predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a ne premijer, naveo je da je Albin Kurti sve više izolovan kada je riječ o svim velikim međunarodnim događajima.

Hoxhaj je na Facebooku ukazao da Kurti nije bio pozvan ni prošle nedjelje na Samit Natoa povodom 75 godina od osnivanja Alijanse.

"Ove nedjelje ne putuje ni u London, pošto nije pozvan. Danas sam shvatio da, pošto Evropska unija pravi protokol o pozivu za ovaj Samit, Evropljani su ti koji ne žele Kurtija na Samitu. Morate biti ludi da vjerujete da EU ispituje zahtjev neke zemlje za dobijanje statusa kandidata za EU ili da Evropljani podržavaju članstvo Kosova u Savjetu Evrope, kada čak i ne zovu premijera na neformalni samit, koji je geopolitički važan i gdje će biti mnogi premijeri EU", ocjenio je Hoxhaj.

Dodaje da je poziv stigao Osmani koja je mogla da delegira premijera.

Delegiranje, kako navodi, često se vrši u svakoj zemlji i na Kosovu je to često rađeno.

"Međutim, ni ona Kurtiju ne daje nikakav prostor, čineći ga izolovanim ne samo u svijetu, već i na Kosovu", primjetio je Hoxhaj.

Podsjetio je da je prije više od mjesec dana visoki predstavnik EU Josep Borrell podneo Evropskom savjetu izvještaj o ukidanju mjera protiv Kosova, a još uvijek nema odluke država članica o tom pitanju.

"Sankcionisano i izolovano, Kosovo je danas demokratija bez izbornih opcija, besmislenog suvereniteta i zemlja bez ikakvog međunarodnog kredibiliteta", naglasio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online