Nakon provjere dokumentacije

Uprava za registraciju, ovjeru i finansijsku kontrolu političkih subjekata pri Centralnoj izbornoj komisiji kaznila je sa 4.000 eura vladajuću partiju Guxo, zbog prikrivanja prihoda i rashoda u prošlog godini, piše Reporteri.

Iako je stranka, koju vodi ministarka Donika Gërvalla-Schwarz, prijavila da tokom prošle godine nije imala nikakve troškove, provjera dokumentacije pokazala je da je partija koristila prostorije kao kancelariju za sjedište stranke, ali to nije prikazala kao prihod ili kao rashod od zakupnine, navodi se u odluci CIK.

Guxo je jedna od dvije vladajuće stranke, a uz Gërvallu-Schwarz, ministar je i Faton Peci, koji vodi resor poljoprivrede.

"Guxo se kažnjava novčanom kaznom od 4.000 eura zbog povrede tačke 4. stav 6. člana 21. ZFSP. Politički subjekat je dužan da uplati iznos i dostavi Zavodu kopiju uplatnice u roku od 30 dana od dana prijema ove odluke", propisao je CIK.

Takođe, stranka je dužna da u finansijskim izvještajima za ovu godinu, koji se dostavljaju najkasnije do 1. marta 2025, dostavi dokaze o korišćenju kancelarija, uključujući sjedišta i odbore u opštinama, ukoliko ih imaju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri