Normalizacija odnosa

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jonathan Hargreaves rekao je da je konačni cilj Londona u dijalogu Kosova i Srbije da "Kosovo bude priznato od svih zemalja kao nezavisna i suverena država", prenosi Koha.

Kako je istakao, prvi korak ka tom cilju je normalizacija odnosa.

"Prvi korak je normalizacija na različite načine, tamo gdje je bilo određenog pomaka. I mislim da možemo prvo da preduzmemo najsitnije stvari i da promjenimo prirodu ovog izveštaja u nadi da ćemo ga vremenom poboljšati. Naravno, vodeći računa da izbjegavamo radnje ili mjere koje idu u suprotnom smjeru od ovog i još više otežavaju stvari u pogledu normalizacije. Mislim da to može da stvori zamah ka konačnom cilju koji je, kao što vi i vaši gledaoci znate, za Ujedinjeno Kraljevstvo, da Kosovo bude priznato od svih zemalja kao nezavisna i suverena država“, rekao je on na televiziji KTV, odgovarajući na pitanje da li može doći do normalizacije odnosa bez međusobnog priznavanja.

Govoreći o procesu dijaloga, Hargreaves je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti pristalica dijaloga koji vodi Evropska unija. Prema njemu, dijalog je jedini način putem kojeg se može napredovati ka normalizaciji.

Britanski ambasador je u tom kontekstu naglasio da je Britanija zainteresovana da se sporazumi implementiraju.

"Naravno, naše gledište je da je u interesu Kosova, ali i u interesu Srbije da napreduje u ovome i da se održe one obaveze koje je Kosovo preuzelo godinama, jer je to ključ“, rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore