Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić direktno učestvovao u obuci terorističke grupe koja je izvršila napad u Banjskoj i Zvečanu u septembru prošle godine.

Sveçla je u intervjuu za Euronews Albania rekao da Kosovo ima "sve scenarije i pripreme da odgovori na moguću srpsku agresiju".

On je rekao i da se tokom vlade premijera Albina Kurtija radilo na vraćanju situacije u normalu na sjeveru Kosova.

"Imali smo sreću da prikupimo mnogo dokaza u vezi sa terorističkom grupom. Sada znamo da je ova grupa prije napada na Banjsku bila obučavana na zvaničnom vojnom poligonu Srbije. Najzad, Vučić je obišao i ovaj poligon, gdje je regularna srpska vojska imala vojnu obuku. Imamo snimke, imamo prijem isporuke oružja iz vojnih skladišta ovoj terorističkoj grupi. Imamo informaciju, usmeno svjedočenje, koje pokazuje da je Vučić bio direktno uključen u obuku ove grupe. Imamo sve dokaze. Drugo je da li želimo da ih ignorišemo ili minimiziramo", poručio je Sveçla.

Istakao je i da se radi na tome da se "17 posto teritorije Kosova vrati u normalu".

"Svi znamo da već 22-23 godine situacija na sjeveru Kosova, u četiri sjeverne opštine, nije normalna. To je bila otvorena agresija Srbije kroz njene instrumente, koja se manifestovala veoma agresivno, ugnjetavajući tamošnji albanski narod, kao 2000. godine kada se iz Sjeverne Mitrovice iselilo 11 hiljada Albanaca i ubilo 11 ljudi“, rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania