Moguće i priznanje

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu kaže da će specijalna misija Kosova u Atini na čelu sa Norom Visokom-Weller odigrati značajnu ulogu u daljem razvoju ekonomskih i političkih veza sa Grčkom. Za Kosovo onlajn ocjenjuje da bi to u budućnosti moglo dovesti i do priznanja Kosova od strane Grčke.

Baraliu navodi da su odnosi između Grčke i Kosova sve bolji, prije svega ekonomski, ali i politički, i da su za to zaslužne zemlje Kvinte.

“Grčka privreda je poprilično prisutna na Kosovu, investitori su tu, i najvjerovatnije su državе Kvintе uticale na Grčku da se na neki način unaprede odnosi. Sada je konačno došlo do toga da se otvara kancelarija koja ima i privredni i politički značaj preko koje će se dalje razvijati odnosi između Grčke i Kosova”, navodi Baraliu.

Profesor ocjenjuje da ova diplomatska misija može doprineti tome da Grčka prizna nezavisnost Kosova.

“Ima već dvije, tri godine kako se priča da će Grčka možda, među ovih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, biti prva koja će u određenom momentu to uraditi. U tom kontekstu se izgleda sada i razvijaju ti odnosi”, dodaje on.

Noru Visoku-Weller ocjenjuje kao eksperta i podsjeća da je njen suprug Mark Weller bio savjetnik premijera Albina Kurtija na sastanku o normalizaciji odnosa sa Srbijom u Ohridu.

“Kosovo pokušava da se približava svim zemljama Evropske unije koje je nisu priznale i sigurno da ova misija može tome doprineti. Grčka je prisutna u balkanskim zemljama gdje ima čvrstu ekonomiju, ima sistem bankarstva i u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj i drugim zemljama, tako da ima interes da razvija odnose i sa Kosovom”, navodi Baraliu.

Kao jednu od prepreka za priznanje vidi odnos Grčke s Kiprom, koji se poput Španije grčevito protivi tome. Ipak, navodi da Priština i Atina imaju dobre odnose i podsjeća da je Grčka među prvima priznala kosovske pasoše.

 Za kraj ističe značaj produbljivanja odnosa svih zemalja na Balkanu.

“Oni moraju biti dobri i čvrsti, jer onda ćemo se čvršće postaviti i prema Evropskoj uniji, koja bi trebalo više da poštuje balkanske zemlje i u jednom paketu da ih primi”, navodi profesor.

Izvor: Kosovo Online