Thaçijev bivši savjetnik

Bivši savjetnik Hashima Thaçija Artan Behrami optužio je vladu Kosova da je zaboravila bivše vođe OVK i ističe da je premijer Albin Kurti zaslepljen mržnjom prema starim protivnicima, zbog čega ne preduzima nikakve korake da im pomogne, prenosi Abc news.

„Na Kosovu je bilo pokušaja da se vrbuju lažni svjedoci iz Srbije. Čak i proces opisan kao kršenje ljudskih prava, Specijalni sud je mašina sreće koja je napravljena tako da tužilaštvo dobije 90 odsto slučajeva, a odbrana 10 odsto. To je sud osmišljen da osudi. Ovaj sud mora da zaključi ovaj ciklus i da proglasi vođe OVK nevinim, a za to je potrebna velika pažnja i podrška vlade“, naveo je Behrami.

Naveo je da se proteklih nedjelja videlo smo povećano nestrpljenje tužilaštva.

„To je bio pokušaj tužilaštva da odugovlači proces kako bi vođe OVK bili kažnjeni. U velikom periodu procesa dobijaju nepotrebna pitanja. Vjerujem i nadam se da ćemo ovom dinamikom sljedeće godine imati završetak procesa od strane Tužilaštva, velika je vjerovatnoća da ćemo imati zaključak 2025. godine“, kaže on.

Jedina pomoć koja dolazi od vlade je plaćanje advokata, to nije zasluga ove, objasnio je Behrami, već prethodnih vlada.

„Kosovo je jedina zemlja koja ne štiti sopstveni narod kome se sudi u Hagu. S druge strane, Srbija i Hrvatska su učinile suprotno, oslobađajući svoj narod. Jedina zemlja koja nije zainteresovana za ulaganje je Kosovo. Mržnja prema starim protivnicima je zaslepila Kurtija, zbog čega ne preduzima nikakve korake da ih spase. Kurti se svakodnevno miješa u pravdu, ne prihvata nikakvu sudsku odluku. Ovaj sud ne zanimaju činjenice, već da budu osuđeni. Ovo ugrožava lidere OVK i Kosovo“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/ Abc news