Poziv na štednju

Kosovska kompanija za snabdjevanje električnom energijom (KESCO) pozvala je građane da štede "maksimalno" struju, najavljujući da se svaki dan uvozi milion eura energije.

KESCO je saopštio da Kosovo trenutno ne proizvodi više od 500 MV električne energije, pošto je blok B1 KEK-a u godišnjem remontu.

"Na pogoršanje situacije utiče i činjenica da je blok B1 KEK-a u planiranom godišnjem remontu, što je dovelo do smanjenja lokalne proizvodnje za najmanje 250 MV. Dakle, trenutno Kosovo ne proizvodi više od 500 MV. U međuvremenu, razlika između proizvodnje i potražnje se pokriva uvozom. A i uvozne cijene su posljednjih dana dosta porasle. Na tržištima našeg regiona cijene se dovode iznad 200 eura po megavatu. Ovo veoma otežava situaciju jer se energija mora nabavljati iz inostranstva po povećanoj cijeni“, navodi se u saopštenju.

Kosovska kompanija za snabdjevanje je dodala da je po velikim vrućinama povećana potražnja za električnom energijom "zbog masovne upotrebe klima uređaja širom Kosova“.

"Došlo je do toga jer je ovih dana elektroenergetska situacija postala izuzetno teška zbog više faktora. U početku je potražnja prekomerno porasla kao rezultat ekstremno toplih temperatura koje vladaju u našoj zemlji, što je dovelo do toga da je potražnja u vršnim vremenima prelazila 800 megavata, znatno iznad prosjeka za ovaj period. To je zbog masovne upotrebe klima uređaja širom Kosova. KESCO ostaje posvećen snabdjevanju potrošača električnom energijom bez prekida. Ali, traži od svih da što više štede struju, kao proizvod koji je od vitalnog značaja za sve, posebno u vremenima ekstremnih vremenskih uslova“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online