Ministarstvo pravde

Tužilački savjet Kosova (KPK) nastavlja sa destruktivnim pristupom, ocjenilo je Ministarstvo pravde Kosova odgovarajući na tvrdnje KPK da novi Zakon o ovoj instituciji ima za cilj da stavi pod kontrolu tužilački i pravosudni sistem.

Kako navode iz Ministarstva pravde, Tužilački savjet Kosova pokušava da se umješa u ovlašćenja Vlade i Skupštine, dodajući da reakcija ove institucije ne sadrži argumente za optužbe da Zakon krši nezavisnost. U odgovoru je rečeno i da je KPK govorio neistine.

"Reakcija, osim što sadrži neistine i činjenične netačnosti, zasniva se isključivo na nalazima i opštim izjavama koje nisu ni precizirane ni argumentovane pravno i stručno. Njihov pristup i djelovanje je u suprotnosti sa ulogom i mandatom KPK za saradnju, konstruktivni i profesionalni doprinos unapređenju pravosudnog sistema, posebno sistema tužilaštva", piše u odgovoru ministarstva koje vodi Albulena Haxhiu.

Dodaje se da je donošenju Zakona o Tužilačkom savjetu prethodila duga procedura izrade koja je uključivala tri puta formalne konsultacije sa Venecijanskom komisijom, rasprave i konkretne prijedloge organizacija civilnog društva i međunarodnih partnera, prijedloge i rasprave predstavnika tužilačkog sistema kao i poslanika Skupštine Kosova.

"Tužilački savjet Kosova mora da napusti svoj destruktivni pristup i opstruktivne tendencije. Usljed toga, Ministarstvo pravde poziva KPK da se fokusira na implementaciju ovih elemenata koji su u najboljem interesu sistema i koji reformišu javnost, uz druge reforme. To se očekuje od institucija koje imaju mandat da garantuju vladavinu prava, pravdu i štite ljudska prava“, ističu iz Ministarstva, a potom i zaključuju:

"Ministarstvo pravde traži od Tužilačkog savjeta Kosova da odustane od destruktivnog pristupa i opstruktivnih tendencija i bude kooperativni partner kako bi se reforma pravosuđa u potpunosti sprovela", ističe se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online