Bilateralni sporazum

Ministricka spoljnih poslova Donika Gervala kazala je da nacrt ZSO može biti razmatran samo u paketu sa priznanjem Kosova od strane Srbije i navela da očekuje da će Kosovo imati dobre odnose sa SAD bez obzira ko će pobjediti na predstojećim izborima.

"Zajednica je dio bilateralnog sporazuma uz posredovanje EU u Briselu. Nacrt o kome je riječ, a koji se zove Lajčakov nacrt, ne može se jednostrano sprovoditi, ni sa Ustavnim sudom, ni bez Ustavnog suda, jer se taj nacrt može razmatrati samo u okviru paketa u kome nam je donjet, u paketu sa priznanjem Kosova od strane Srbije. Ako ovaj nacrt izbacite iz postojećeg paketa Brisela i Ohrida, onda taj nacrt gubi smisao", rekla je Gervalla.

Na pitanje da li postoji rizik da se sa mogućim povratkom Trumpove administracije vrati ideja o korekciji granice, Gervalla kaže da to zavisi od kosovskih zvaničnika.

"Ne mislim. Ne bih da isključim tako nešto, ali sve zavisi od nas. Zato što se na Kosovu i za Kosovo ne može napraviti nikakav pokret ako legitimni izabrani predstavnici ove zemlje ne daju svoje odobrenje", rekla je.

Dodala je da se ranije na Kosovu, za vrijeme Trumpove administracije, takođe radilo uz saglasnost premijera Kosova, što je u to vreme bio Avdullah Hoti.

"Ali, to je bila neustavno izabrana vlada, zato se i povukla", rekla je Gervalla.

Govoreći o očekivanjima u vezi sa odnosom sa SAD nakon izbora koji treba da se održe u toj zemlji, Gervalla kaže da očekuje dobre odnose koji god predsjednik da bude izabran.

"Odnosi Kosova i Amerike su nepokolebljivi i ostaće nepokolebljivi iz mnogo razloga. Amerika veoma dobro zna ko je najmoćniji partner, partner koji najviše vjeruje u Ameriku, u američke vrijednosti i američku demokratiju. Ne treba da dajemo sebi previše prava da pričamo o tome za koga oni treba da glasaju jer je to isključivo njihova stvar. Ako Amerikanci odluče da je Trump njihov predsjednik, onda su donjeli takvu odluku, a mi treba da nastavimo da gradimo naše odnose sa Amerikom", rekla je Gervalla.

Kako dodaje, ne sumnja da će ko god da uđe u Bijelu kuću, bilo da je to Joe Biden na još jedan mandat, bilo da je Donald Trump, Kosovo održati snažno partnerstvo sa SAD.

"Napad na kandidata za predsjednika Amerike je užasan napad koji dovoljno govori o stanju u kome se nalaze neki ludi ljudi, koji ne znaju šta rade", navela je komentarišući pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Gervalla navodi da posle događaja u Banjskoj u septembru, u bezbjednosnom smislu potreban je povećan oprez u našem regionu, ali posebno na Kosovu.

"Moramo da budemo oprezni u pogledu najvećeg saveznika Rusije i Kine u našem regionu, pa stoga moramo biti još oprezniji da bili s obzirom na prošlost", rekla je Gervalla.

Navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, za kojeg kaže da je "Miloševićev ministar, napunio Vladu Srbije Miloševićevim ministrima i ljudima koje su sankcionisale SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo".

Komentarišući izbore koji bi trebalo da se održe na Kosovu, Gervalla je kritikovala opoziciju što samo daje izjave o izborima, ali nikada nije spremna za njih.

"Mislim da će redovni izbori biti održani u februaru. Posljednji su bili 14. decembra 2021. Ovo je bio pun mandat vlade. Ovo će biti veoma dobra vijest za građane, jer dokazuje izrazitu političku stabilnost koju nemamo nigdje drugo u regionu", rekla je Gervalla.