Pogrešan pristup

Pisac i publicista Veton Surroi rekao je da postoji samo jedan oblik normalizacije odnosa Kosova i Srbije i da je to potpuno prihvatanje sporazuma iz 2023. i aneksa za njegovu primjenu.

Surroi je rekao da Srbija odbijanjem tog sporazuma koči proces normalizacije.

"Evidentno je da je sadašnji oblik pregovaračkog procesa sa Srbijom dao rezultate koje je do sada dao, ali oni su nedovoljni, rezultat je ponuđen i jednoj i drugoj strani, jedna strana - Kosovo, htela je da potpiše, druga ne", rekao je Surroi.

Navodi da je pristup međunarodne zajednice pogrešan kada nastupa tako da su obje strane odgovorne za nesprovođenje sporazuma o normalizaciji iz 2023. godine.

"To je greška, dvije strane ne mogu da budu odgovorne ako jedna strana kaže da hoće da potpiše dokument u cjelini, dok druga strana kaže ne samo da ga nisam potpisao, već ni ne znam sve tačke", kazao je.

Surroi je rekao da normalizacija sa Srbijom počinje onog dana kada Srbija potpiše sporazum.

"Da li ste otišli ​​u banku da uzmete kredit i rekli su da nije potreban potpis? Oni koji garantuju za ove neka odu u banku i dobiju kredit bez potpisa. U Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima ne postoji oblik međusobnog kontakta između država u kojem jedna država odustaje od suštine sporazuma, ako odustanete od suštine sporazuma, ne može se smatrati da ste sklopili ugovor između dvije stranke", rekao je Surroi.