Nastavljaju se diskusije

Evropska unija još nije donela odluku o ukidanju mjera protiv Kosova i razgovori na tu temu nastavljaju se u Savjetu gdje se vode rasprave o tome da li da se sankcije uklone ili ne, poručio je portparol EU Peter Stano za Telegrafi.

Stano se osvrnuo i na izvještaj Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella.

"Izvještaj visokog predstavnika o ispunjavanju zahtjeva Kosova od strane EU, izraženih u Deklaraciji od 3. juna 2023. godine (Deklaracija visokog predstavnika u ime EU) upućen je državama članicama i prva rasprava je održana u junu", poručio je Stano.

Dodao je da je sam sadržaj izvještaja povjerljiv.

"Savjet je u svojim zaključcima iz decembra 2023. pozvao visokog predstavnika da pripremi takav izvještaj. Izvještaj je povjerljiv dokument i neće biti objavljen. Visoki predstavnik preporučuje ukidanje mjera za Kosovo, kako je naglasio na konferenciji za novinare 24. juna 2024. Nastavljaju se diskusije u Savjetu“, izjavio je Stano.

Povodom iste teme, danas se saopštenjem obratila i njemačka ambasada na Kosovu, koja je poručila da podržava ukidaje mjera EU protiv Kosova, ali će konačnu odluku doneti sve članice Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi