Prisustvo NATO-a

Glavni pregovarač EU na mirovnim pregovorima u Rambujeu 1999. godine Wolfgang Petritsch kaže da se ne boji novog rata na Balkanu, najviše zbog prisustva Natoa, ali se boji usporavanja procesa članstva u EU, piše Gazeta express.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je danas dosta drugačija u odnosu na prije 25 godina kada sam bio visoki predstavnik”, rekao je Petritsch.

Dodaje da se promjenilo gotovo sve.

"U to vrijeme jedini jaki spoljni faktori bili su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, ali danas je situacija bitno drugačija. Geopolitički pejzaž se promjenio, rast i razvoj Kine se mogu osjetiti i globalno i lokalno ovde na Balkanu. SAD se trenutno suočavaju sa velikom unutrašnjom krizom, o čemu najbolje svjedoči situacija sa pokušajem atentata na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa”, kaže on.

Ističe da ga EU i njena unutrašnja disfunkcija podsjećaju na Bosnu i Hercegovinu.

"Ona se suočava sa onim što mi nazivamo polikrizom, a to je zapravo nekoliko kriza koje su duboko povezane jedna s drugom. Jedna od njih je agresija Rusije na Ukrajinu, a druga je Izraelski rat protiv terorizma u Gazi i svi znamo da se terorizam ne može pobediti oružjem i militarizmom. Takođe, postoje problemi u Sudanu i Kongu, koji su takođe sukobi velikih regionalnih sila koje stvaraju imigracionu krizu u Evropi, uz krize u Siriji i Avganistanu ne smemo zaboraviti ni klimatsku krizu ni borbu za tehnološku nadmoć između Kine i SAD i borbu za nuklearnu prevlast uglavnom između SAD i Rusije, ali i druge zemlje”, tvrdi Petritsch.

Dodaje da se iskreno nada, s obzirom da je Bosna i Hercegovina kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, da će ovakvu situaciju iskoristiti političari i podržati građani.

“Iskreno, ne bojim se novog rata, najviše zbog prisustva Natoa, ali se bojim usporavanja procesa članstva u EU”, rekao je Petritsch.

Ali najveći izazov je, kaže Petritsch, kako reformisati BiH za punopravno članstvo u EU.

“Naša ideja je bila da prvo reformišemo zakone subjekata i da nakon tog uspjeha napravimo sljedeći korak, odnosno reforme na državnom nivou, što nažalost nije učinjeno. Moj nasljednik Paddy Ashdown nije bio previše zainteresovan za Bosnu i Hercegovinu, ali sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt pokazuje interesovanje i pokušava oživjeti ulogu OHR-a”, rekao je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express