EU i SAD da ubrzaju članstvo Kosova u Nato

Profesor Johns Hopkins Univerziteta u Vašingtonu Edward Joseph izjavio je da je najbolji način da Kosovo dobije garancije međunarodne zajednice da kosovskim Srbima ponudi garancije koje zaslužuju kao građani Kosova, kao i da bi EU i SAD trebalo da naprave plan za unapređenje članstva Kosova u Nato.

Joseph je, za Radio Slobodna Evropa, tako prokomentarisao izjavu predsjednice Kosova Vjose Osmani da će Kosovo formirati ZSO ukoliko dobije garancije od međunarodne zajednice da će Srbija ispuniti svoje obaveze iz sporazuma.

"Najbolji način da Kosovo dobije garancije koje zaslužuje jeste da kosovskim Srbima ponudi garancije koje zaslužuju kao građani Kosova. Ove garancije su neophodne jer se protivna strana osnovnog sporazuma, Srbija, nije ponašala dobronamjerno, od trenutka kada su se dvije zemlje dogovorile oko aneksa primjene", rekao je Joseph.

Osmani je u intervjuu za Glas Amerike navela da je neophodna "paralelana primjena sporazuma", a Joseph zaključuje da tako nešto ne postoji.

"Od Kosova se traži da preduzme afirmativni korak za formiranje ZSO. Ne postoji paralelni korak, na primjer, asocijacija unutar Srbije za Albance", kaže Joseph.

Umjesto toga, dodaje, Srbija je u obavezi da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ali prioritet broj jedan spoljne politike Srbije jeste upravo blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Zbog toga je od suštinskog značaja da EU i SAD imaju plan da unaprede članstvo Kosova u Nato prije svega, bez obzira šta Srbija radi", smatra Joseph.

Ocjenio je da je EU "pokazala malo volje" da prihvati svoje obaveze prema briselskom sporazumu iz februara prošle godine i njegovom implementacionom aneksu.

"Sporazumom bi trebalo da se uspostavi 'Zajednički odbor za praćenje kojom predsjedava EU' da bi nadgledao njegovu primjenu. Ali EU je uzmicala od ove odgovornosti", ukazuje Joseph.

Joseph je rekao da velike evropske prestonice, poput Berlina i Pariza, mogu da uvjeravaju Kosovo da će, ako podnese nacrt statuta ZSO na razmatranje Ustavnom sudu, imati glasove za članstvo u Savjetu Evrope, ali da u isto vrijeme, EU može da smisli metod kojim bi odobrila zahtjev Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Izvor: Kosovo Online/Slobodna Evropa