Tužilački savjet Kosova

Povodom usvajanja izmjena Zakona o Tužilačkom savetu Kosova u parlamentu, reagovala je i ta institucija ističući da Vlada Kosova nastoji da stavi pod kontrolu tužilački i pravosudni sistem, prenosi Albanian post.

Tužilački savjet Kosova ukazuje da je Vlada Kosova ignorisala sve sugestije i predloge predstavnika tužilaštva.

"Ova jednostrana praksa usvajanja zakonskih akata jasno pokazuje da vlada, kao i u parlamentu, svijesno i u ime reformi, nameravaju da urade upravo suprotno - da blokiraju i ometaju funkcionisanje tužilačkog sistema", navodi se u saopštenju.

Ova tendencija vlasti, ističu iz Tužilačkog savjeta, predstavlja rigoroznu intervenciju u tužilačkom sistemu i cijelom pravosudnom sistemu, ostavljajući prostor za "svakojake farse i insinuacije".

Upozoravaju da vlada ovim zakonom pokušava da usmjerava rad Tužilačkog savjeta i glavnog tužioca, narušavajući ustavni mandat i nezavisnost tužilačkog sistema.

"U potpunosti se pridružujemo sadržajnim pozivima i apelima na poštovanje evropskih normi i standarda prije usvajanja ovog zakona i drugih zakona, oštro kritikujući pristup vlade u pogledu kršenja nezavisnosti institucija, kao što je Tužilački savjet Kosova", ističe se u saopštenju.

Iz te institucije navode i da ostaju posvećeni podršci reformskim procesima i saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, u svakoj inicijativi čiji su cilj neophodne reforme, u cilju jačanja vladavine prava na Kosovu i tužilačkog sistema.

Uprkos zahtjevima EU, Skupština Kosova je prije nekoliko sa 61 glasom za usvojila Zakon o Tužilačkom savjetu, da bi iz Demokratske partije Kosova odmah zatim najavili da će taj akt uputiti na razmatranje Ustavnom sudu.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je u saopštenju po usvajanju zakona navela da vlada nije uzela u obzir komentare Unije na Nacrt zakona o javnim funkcionerima, kao ni o Nezavisnoj komisiji za medije i o Tužilačkom savjetu Kosova.

Izvor: Kosovo online/Albanian post